Gorenjska
921 ogledov

Druga faza prihodnje leto, začetek sanacije odlagališča pa že letos

Peter Šalamon
V Lazah v Stražišču bo Mestna občina Kranj z izvedbo 2. faze kanalizacije začela v letu 2024, s sanacijo nekdanjega odlagališča pa v sodelovanju z ministrstvom še letos.

Mestna občina Kranj (MOK) si je od leta 2014 prizadevala za izgradnjo kanalizacijskega omrežja na območju Industrijske cone (IC) Laze, kar je v letu 2021 tudi začela uresničevati, potem ko je gradbeno dovoljenje zanjo postalo pravnomočno. Lani so tako zaključili s 1. fazo izgradnje kanalizacije. Obsegala je gradnjo kanalizacije in ostale infrastrukture znotraj IC Laze ter izgradnjo zadrževalnika fekalne kanalizacije pri Sorški reki. Investicija je bila vredna 625.000 evrov.

V nadaljevanju pa je potrebna tudi izgradnja 2. faze projekta. V njej je predvidena priključitev v 1. fazi zgrajenega novega kanalizacijskega omrežja na obstoječe. Tako bodo zgradili povezavo med zadrževalnikom in obstoječo kanalizacijo na Ješetovi ulici ter infrastruktura od zadrževalnika do Ješetove ulice. Za celoten projekt predevajo dobrih 900.000 evrov. »Letos nameravamo izdelati projektno dokumentacijo in začeti postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. Izvedbo naj bi, seveda odvisno od sredstev v novem proračunu, začeli v letu 2024, končana naj bi bila v letu 2025,« so nam pojasnili na kranjski občini. Po končani 2. fazi pa naj fekalna kanalizacija v deževnem času ne bo obremenjevala sistema, kar je bila bojazen občanov.

 

Reševanje starega odlagališča zamaknjeno

Problem v Lazah pa so tudi odvrženi odpadki iz industrije. Problematiko starih bremen kranjske industrije MOK že rešuje. Po podatkih bivšega Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je Industrijska cona Laze nastala na lokaciji glinokopa v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Območje z vidika prostorskih aktov še ni urejeno skladno z novimi okoljskimi standardi. Ob območju industrijske cone se nahaja opuščeno odlagališče komunalnih odpadkov in odpadkov iz proizvodnje industrije Save Kranj ter druge industrije, ki je bila v  Kranju v velikem razmahu v 70. letih. Odlagališče je prenehalo obratovati  sredi 70. let, vendar ni bilo nikoli urejeno skladno z zahtevami okoljskih in sanitarnih predpisov.

MOK in ministrstvo sta že lani podpisala dogovor o sodelovanju pri sanaciji starega nedovoljenega odlagališča nad IC Laze. V državnem proračunu so tako za letošnje leto že zagotovili 100.000 evrov. »Zaradi menjave politične oblasti se je izvedba nekoliko zamaknila, načrtujemo pa, da se bodo raziskave na terenu začele že letos,« ob tem dodajajo na kranjski občini.

LAZE Gorenjska Staro nedovoljeno smetišče bo končno sanirano
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice