Gorenjska
112 ogledov

Ekološki otoki še vedno razburjajo

Peter Šalamon
V Mestni občini Kranj je postavljenih 179 ekoloških otokov. Od tega jih je 160 javno dostopnih, namenjenih občanom, in 19 ob vrtcih in šolah. Okrog njih pa se skoraj vsak dan znajdejo smeti, ki tja ne sodijo, kar razburja občane. Na Komunali Kranj d.o.o. se zavedajo te problematike in redno odpeljejo tudi te odpadke, kar pa jim povzroča dodatne stroške.

Na nas se je obrnila bralka, ki je opozorila na pereč problem odlaganja odpadkov okrog ekoloških otokov, ki tja ne sodijo. Tega se zavedajo tudi na Komunali Kranj d.o.o., kjer poudarjajo, da so ekološki otoki namenjeni ločevanju odpadkov in ena izmed dodatnih možnosti za oddajo odpadkov. »Nekateri posamezniki izkoriščajo prostor okoli zabojnikov na ekoloških otokih za odlaganje vseh vrst odpadkov. Veliko je gradbenega materiala, najdemo večje kose odsluženih gospodinjskih aparatov, televizijske sprejemnike, staro pohištvo, kar seveda kvari izgled okolice, povzroča slabo voljo pri okoliških stanovalcih, Komunali Kranj d.o.o. pa neprestano čiščenje nesnage povzroča še dodatne stroške in nepotrebno obremenjenost delavcev na terenu,« pravi vodja sektorja Odpadki Igor Viktor Bizjak in ob tem dodaja: »Uporabnike osveščamo o pravilnem ravnanju z odpadki preko številnih objav v medijih in lastnih komunikacijskih kanalov. Izvajamo svetovanja in izobraževanja, postavili smo opozorilne table, a opozorila ne padejo vedno na plodna tla. V zadnjem času smo zaradi ponavljajočih se težav z nesnago umaknili kar nekaj ekoloških otokov. To se je na žalost pokazalo kot dobra praksa, saj tam odpadkov sedaj ni več.«

Višje položnice tudi zaradi nepravilno odloženih odpadkov

Komunala Kranj d.o.o. je že poostrila nadzor ter se povezala z varnostno službo in medobčinskim inšpektoratom, a običajno v času nadzora uporabniki vestno ločujejo odpadke in jih ne odlagajo poleg zabojnikov. Kaznovalne politike ne izvaja Komunala, za to so pristojni inšpektorji na Medobčinskem inšpektoratu Kranj. Komunala Kranj d.o.o. lahko zgolj nadzoruje, opozarja, počisti. »Hkrati pa naprošamo vse, ki opazijo koga, ki ne ravna v skladu s predpisanimi pravili, da se nas opozori na nepravilnosti ali pa nanje opozorijo Medobčinski inšpektorat Kranj,« pojasnjuje Bizjak. Zabojnike na ekoloških otokih sicer praznijo običajno najmanj enkrat na teden, včasih pa tudi trikrat. Praznjenje zabojnikov in pospravljanje okoli ekoloških otokov je odvisno tudi od prijav uporabnikov in opažanja njihovih ekip, nadzornikov na terenu. »Zaznavamo pogoste primere, ko se zabojniki na ekoloških otokih napolnijo preko noči in jih ne moremo pravočasno izprazniti. Kljub temu to ne more biti razlog za nepravilno odlaganje odpadkov. Ekipe Komunale Kranj d.o.o. pospravijo in počistijo nesnago ter izpraznijo zabojnike/zvonove, vendar pa za nas to predstavlja dodatni strošek (tudi stalni nadzor), ki bo v končni fazi vplival tudi na višino zneska na položnicah vseh uporabnikov. Naj navedemo, da je v skladu z veljavnim Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki v Mestni občini Kranj za povzročitelje – fizične osebe, ki ne odložijo odpadkov pravilno oziroma na pravem mestu, predvidena kazen do petsto evrov, medtem, ko je za pravne osebe ta kazen še višja,« poudarja Bizjak.

Kupujmo odgovorno

Ekološki otok Komunala Kranj d.o.o. postavi na območje, ki pokriva do petsto prebivalcev. Na njih se zbira papir in kartonska embalaža, steklena embalaža in mešana odpadna embalaža. V primeru, da lahko zagotovijo zbiranje vseh teh odpadkov od vrat do vrat, pa lahko ekološke otoke umaknejo. Zato so z nekaterih že umaknili rumene zvonove za mešano embalažo. Bizjak pa ob tem vse uporabnike še poziva: »Stanje na terenu je zaskrbljujoče, saj so razmere ob ekoloških otokih videti kot mini smetišča. Odloženi odpadki kazijo podobo mesta, krajevne skupnosti, vplivajo na zdravje ljudi in konec koncev v bližnji prihodnosti tudi na denarnice uporabnikov. Želimo si, da bi tovrstni prizori končno postali stvar preteklosti. Ekološki otoki so namenjeni zbiranju ločenih odpadkov v zvonovih in ne ob njih. Pozivamo, da tisti, ki vidijo nekoga, ki na ekološki otok pripelje stvari, ki se tam ne odlagajo, tega opozorijo. Če to ne pomaga, pa fotografirajo ter sporočijo na Komunalo Kranj d.o.o. ali pristojnemu medobčinskemu inšpektoratu. Sicer pa velja, da je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane. Kupujmo odgovorno, ne pretiravajmo in kupimo le tisto, kar potrebujemo. Izogibajmo se nepotrebni embalaži in izberimo povratno embalažo. Hrane ne zavijajmo v odvečno folijo ali papir in raje uporabimo embalažo, ki jo lahko vedno znova uporabimo. Izogibajmo se izdelkom za enkratno uporabo. V trgovino se odpravimo z nakupovalno vrečko ali košaro. Vsi skupaj lahko poskrbimo za čisto in zdravo prihodnost.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.