Gorenjska
358 ogledov

Gorenjska na prvem mestu

Peter Šalamon
Novi koronavirus se v zadnjih tednih hitro širi po Gorenjski. Pokrajina je pristala na vrhu lestvice okužb na 100.000 prebivalcev. Občine tako že same sprejemajo ukrepe in omejujejo določene dejavnosti.

Na Gorenjskem v zadnjih tednih strmo narašča število okuženih z novim koronavirusom. V primerjavi z ostalimi slovenskimi regijami je krivulja najbolj strma, trenutno pa je po podatkih COVID-19 Sledilnika aktivnih 547 primerov. Samo v Mestni občini Kranj so v zadnjih primerih potrdili vsak dan več primerov - skoraj vsak dan se je po številu novookuženih uvrstila na drugo mesto v državi. V ponedeljek so tako denimo potrdili 21 novih primerov. Število okužb pa se hitro povečuje tudi v Škofji Loki in drugih občinah.

 | Avtor: covid-19.sledilnik covid-19.sledilnik

Občine sprejemajo ostrejše ukrepe

Zaradi hitrega naraščanja okuženih z novim koronavirusom so se v nekaterih občinah že odločili, da sami zaostrijo ukrepe. V občini Cerklje tako že od sobote velja Odredba o prepovedi uporabe zaprtih športnih, kulturnih in drugih javnih objektov oziroma površin zaradi hitrega naraščanja števila okuženih. Do preklica je prepovedana uporaba Kulturnega hrama Ignacija Borštnika, Večnamenske športne dvorane z garderobami, razen za potrebe tamkajšnje osnovne šole, pokritega športnega objekta z umetno travo ter vseh garderob v Nogometnem centru Velesovo in tudi prostorov Petrovčeve hiše, namenjenih prireditvam in dogodkom.  V Cerkljah je trenutno aktivnih 24 okužb.

Naraščanje število okuženih skrbi tudi odgovorne v Občini Naklo. "Že ta teden smo sklicali ožji odbor štaba Civilne zaščite. Glavna stvar, ki smo jo določili, je bila, da vsem našim občanom priporočimo, da se začnejo preventivno obnašati, da se zaprejo vsi javni objekti, da se vsaj za mesec dni prekinejo vse dejavnosti na področju kulture, športa in podobno, kjer se ljudje družijo in se lahko tudi najhitreje okužijo," je za nacionalno televizijo povedal nakelski župan Ivan Meglič. V Naklem je trenutno aktivnih 15 primerov.

Zaskrbljeni so tudi v Škofji Loki. Kot so zapisali na občini, število okužb skokovito raste in iz dvomestne številke prehajajo v trimestno. "Civilna zaščita Občine Škofja Loka opozarja in poziva k doslednemu upoštevanju navodil in priporočil, ki jih po šestih mesecih že vsi dobro poznamo," še sporočajo iz Občine Škofja Loka, kjer je trenutno aktivnih 99 primerov.

Največ okuž je bilo v zadnjem času potrjenih v Mestni občini Kranj. Po podatkih COVID-19 Sledilnika je aktivnih 147 primerov. Samo v ponedeljek so potrdili 21 novih. Zaradi hitrega širjenja koronavirusa v Kranju so zaskrbljeni tudi na Mestni občini Kranj. Kot nam je pred kratkim dejal poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar, so vse potrebne protokole že pred časom vzpostavili v sami občinski stavbi. "Razmišljamo v tej smeri, kot smo v prvem valu. Župan ima te pravice, da poleg sklepov vlade lahko določene stvari zaostri. V tem kontekstu je potrebno imeti neko rdečo nit z ustreznim ministrstvom oziroma izpostavo NIJZ. Pričakujemo, da bodo tudi na državni ravni sprejeti dodatni ukrepi, med drugim zaprtje športnih objektov in fitnesov, kjer se občani rekreirajo v popoldanskem času. Mi bomo sledili vsem vladnim sklepom," je še poudaril Govekar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice