Gorenjska
3996 ogledov

Gori že 48 ur, gasilci "odpirajo zemljo"

PGD Bistrica pri Tržiču
Na območju Potoške gore in hriba Baba nad Preddvorom še vedno gori, razmere so trenutno pod nadzorom. V kombinaciji s helikopterji Slovenske vojske danes, 30. marca, gasi več kot 260 gasilcev. Ves čas je na kraju tudi nujna medicinska pomoč. Dopoldne so gasili štirje helikopterji, sedaj trije, je malo pred 15. uro sporočil Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj. Popoldne je začelo tudi rahlo deževati, kar je zmanjšalo prašenje.

Predvidoma bodo helikopterji Slovenske vojske gasili iz zraka vse do teme, gasilci pa bodo na kraju vse do nadaljnjega, ker je na območju še vedno več žarišč, ki lahko poslabšajo razmere.
Hrvaškega letala canadair danes niso vključili v intervencijo, saj, kot so pojasnili s PU Kranj, je bil včeraj  in ponoči zaradi kombinacije gašenja z letalom, s helikopterji in z gasilci na  tleh dosežen velik preboj pri omejevanju širjenja in gašenja požara.

Gasilci trenutno na težko dostopnem in strmem terenu "odpirajo zemljo" in tudi peš iščejo ter ugašajo posamezna žarišča. Od začetka požara je ogenj zajel pobočje Potoške gore in hriba Baba, širil pa se je tudi proti planini Čemšenik, vendar so ga vmes ustavili. Po oceni meri območje požara kar 700 hektarov. 

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje danes na območju Preddvora posreduje 33 gasilskih enot. V požaru se ne včeraj ne danes ni nihče poškodoval, stanovanjske hiše še vedno niso ogrožene, prav tako ni bila potrebna evakuacija prebivalcev.
Še naprej velja, da nepooblaščeni ne smejo na območje intervencije. Tam je namreč zelo nevarno, zato naj ljudje do nadaljnjega ne hodijo tja. Prav tako naj se prebivalci na območju izogibajo vdihavanju dima, so sporočili policisti.

Ponoči požarna straža

Pozno popoldne so na fb Civilne zaščite Preddvor objavili, da bo zvečer in ponoči območje požarov nadzirala 20-članska požarna straža. V dolini pa bo ponoči v pripravljenosti 40-članska ekipa. Tudi štab civline zaščite ostaja v pripravljenosti, saj, kot so zapisali, je nadaljevanje intervencije odvisno od tega, kaj bosta prinesla noč in tako težko pričakovani dež.

Nekaterim ni pomoči

Kljub številnim opozorilom o veliki požarni nevarnosti in prepovedi kurjenja v naravnem okolju, ki velja od 14. marca naprej, se je danes spet našel nekdo, ki se požvižga na vse skupaj. Zgodilo se je na Šenturški Gori v občini Cerklje na Gorenjskem, nedaleč od Preddvora. Blizu poldneva je občan na polju kuril na več mestih. Posredovali so gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška Gora. Ogenj so pogasili, požarišča so zalili z vodo.

Komentarjev 4
  • jakec1575 18:35 30.marec 2022.

    Kazen 2000€. In 30000€ za pravno osebo. Pa bo hitro mir

  • jakec1575 18:34 30.marec 2022.

    Eni majo res IQ manjsi od zrnja zemlje, na kateri kurijo. Kurjenje smeti in sena je itak prepovedano.

  • radovednica 18:03 30.marec 2022.

    Zakaj pisati, koliko gasilcev je tam, če je teren nedostopen za individualno gašenje. Sicer sploh nihče ne poskuša kaj takšnega kot nekoč, da so delali razmejitveni pas, kjer bi poskušali zaustaviti fronto požara. Gašenje je možno le iz zraka. Gasilcev ...prikaži več je res nekaj sto, od katerih jih pa je večina žal lahko le ob vozilih, kjer je važno le kako utripajo luči, z rokami v žepih, kar veliko njih, torej "vtis za publiko". Sicer pa vsa čast, da so toliko časa tam prisotni, prostovoljno.

Sorodne novice