Gorenjska
16234 ogledov

Grozljivi prizori, na pomoč tudi hrvaško letalo

potoška gora, gozd, Preddvor, požar
1/9
Bralec
Bralec, njegova počitniška hiša je po neuradnih podatkih ena od petih pogorelih, nam je poslal presunljive fotogafije opustošenja na pobočju Potoške gore nad Preddvorom.

Požar na pobočjih Potoške gore in Babe, 24 ur po začetku gasilske intervencije, še ni pogašen in tli tudi pod zemljo, zato je gibanje nevarno in tudi prepovedano. Razmere so še vedno zelo kritične, saj se ves čas vžigajo nova območja, dodatne težave povzroča veter, ki se je popoldne okrepil in stalno spreminja smer.

Gori na več mestih, okoli 17. ure danes je bilo huje na desni strani, na Babi. Gasilci na terenu in posadka Slovenske vojske v treh helikopterjih ogenj zaenkrat na 600 do 700 hektarih zadržujejo, da se ne bi širil. Pogasiti ga zaradi velikega obsega in težko dostopnega terena, s katerega se vali kamenje in štori, žal ne morejo, ugotavljajo v Civilni zaščiti Preddvor.

S Policijske uprave Kranj so ob 15. uri sporočili, da so zaradi večje razsežnosti požara aktivirali tudi letalo za gašenje požarov iz zraka Republike Hrvaške. Prvotno so načrtovali, da bo hrvaški canadair vodo zajemal iz Zbiljskega jezera. Malo pred 16. uro so navedli, da Zbiljsko jezero odpade in da bo letalo zajemalo iz Bohinjskega jezera.

Ponoči bo na terenu tudi zaradi varnosti nekoliko manj gasilcev, okoli 100. Njihova najpomembnejša naloga pa bo, enako kot preteklo noč, obvarovati vas Potoče.

Poziv ljudem, naj se odstranijo z vodnih površin

Gasilske enote se še vedno borijo z velikim požarom, ki je včeraj zajel območje Potoške gore nad Preddvorom. Poteka tudi gašenje z vodo, ki jo zajemajo s pomočjo helikopterjev iz jezera Črnava v Preddvoru. Po 15. uri bodo predvidoma v gašenje vključili še letalo, ki bo vodo zajemalo iz reke Save.

Zato Civilna zaščita Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalna služba Kranj in Policijska uprava Kranj pozivajo ljudi, naj se v izogib nevarnosti do preklica ne zadržujejo na območju med Hidroelektrarno Mavčiče in Savskim otokom v Kranju, prav tako ne na območju Potoč in jezera Črnava v Preddvoru, kjer poteka intervencija GARS Kranj s številnimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in Slovensko vojsko.

Občan zakuril v gozdu

Kot da ne bi bilo že dovolj skrbi s požarom na pobočjih Potoške gore in Babe, so danes, 29. marca, gasilci okoli 14.30 dobili poziv, da gori tudi v vasi Kokra v občini Preddvor. Kot navaja spletna stran Uprave RS za zaščito in reševanje, je občan zakuril v gozdu. Požar so pogasili prostovoljni gasilci PGD Preddvor, Srednja vas, Olševek, Kokrica in Škofja Loka.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 07:41 30.marec 2022.

    To ,da nekdo zakuri v gozdu je bolno . Na Pohorju je nevarnost požiga zaradi kros motoristov ,ki vozijo v okolju kjer je ogromno suhih vej ,ki ostajajo po podiranju dreves . Na Pohorju nisem srečal inšpektorja ali policaja ,ki ...prikaži več bi nadzoroval kršitve vožnje z motornimi vozili v neokrnjeni naravi .

Sorodne novice