Gorenjska
13241 ogledov

Kacin: Že danes se spušča starostna meja za cepljenje

Peter Šalamon
Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je obiskal cepilni center v Kranju, ki je od ponedeljka v telovadnici vojašnice Petra Petriča. Napovedal je spremembo strategije cepljenja, ponovno pa okrcal tiste, ki s cepljenjem neupravičeno prehitevajo.

Vlada bo danes razpravljala, kako v trenutnih razmerah ukrepati glede cepljenja. Po besedah Jelka Kacina je namreč Slovenija odločena, da do poletja precepi 70 odstotkov prebivalstva, torej večino odraslih. »Na vse načine delamo, da bi do konca junija imeli dovolj cepiv. Problem pa je še vedno, da nimamo rednih dobav cepiva AstraZeneca. Slovenija je sicer naročila vse vrste cepiv, tudi tiste, ki še niso registrirani, tako da smo na varni strani,« je ob današnjem obisku cepilnega centra v Kranju povedal Kacin. Ob tem je dodal, da Slovenija v luči letošnjega predsedovanja Svetu EU vztraja, da ne smemo pristati na 50 odstotno precepljenost, ampak na 70.

Vlada je trdno odločena, da starostno mejo za cepljenje že danes spusti na 60 let, v čim krajšem času, po Kacinovih besedah najkasneje v začetku aprila, pa tudi na 50 let. Gre za trenutno najobčutljivejšo skupino, ki je izpostavljena težjemu poteku ob morebitni okužbi in ki v teh dneh že polni naše bolnišnice. Za vse starostne skupine pa naj bi s prihodnjim tednom sprostili tudi cepivo AstraZeneca. »Kolikšna pa bo količina dobavljenega cepiva, pa ni jasno. Obljubljenih imamo 40.000 tisoč odmerkov, a se bojim, da bo ta številka ponovno precej nižja. Prav zato je težko napovedati, koliko cepiva bomo prejeli do konca junija, zagotovim pa lahko, da imamo naročenih 7.000.000 odmerkov različnih cepiv,« je povedal Kacin.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

 

Kacin še naprej kritičen

Brez učinkovitega nadzora nad cepljenjem ne bomo uspešni, je ponovil Kacin in povzdignil glas »Navodila so tako jasna, da mora vsakdo razumeti, da je isti dan treba porabiti cepivo Pfizer. Pri AstraZeneci pa ni nobene potrebe, da se na silo cepi tiste kategorije, ki še niso na vrsti. To cepivo je namenjeno in bo tudi še v prihodnje tudi starejšim, saj omejitev zdaj ne bo več, in kroničnim bolnikom, ne pa tistim, ki so slučajno na voljo. Meni se zdi nedopustno, da so v Mariboru cepili člane olimpijske reprezentance, ki odhaja na Japonsko šele poleti in to je zloraba.« Ob tem pričakuje, da se bo predsednik Olimpijskega komiteja opravičil zaradi vseh pritiskov, ki jih po njegovih besedah izvajajo na lokalni ravni.

Kacin sicer ne dvomi v delo inšpekcijske službe, se je pa pri tem vprašal o vodenju inšpekcijskih organov. »Bolje se mi zdi promovirati tiste, ki imajo kaj pokazati tako kot Kranj. S takim načinom organizacije in dela je lahko za zgled. Prav danes sem zato tukaj, da bodo vsi razumeli, da ni mogoče prehitevati ne po levi ne po desni. Trenutno je po državi tako treba cepiti prednostne skupine ljudi, torej trenutno starejše od 60 let, v čim krajšem času še tiste od 50 let, pa tudi vse kronične bolnike,« je ob obisku Kranja še povedal Kacin. Ob tem je dodal, da lahko pričakujemo, da bo vlada še danes spremenila in tudi objavila spremenjeno strategijo cepljenja. Napovedal je tudi ostrejši nadzor, če bo potrebno tudi z dodatnimi kadri na inšpekciji.

Komentarjev 23
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:21 24.marec 2021.

    Svet Evrope v deklaraciji državam prepoveduje obvezno k. cepljenje in siljenje v to. Ne pozabimo; K. odločevalci in k. izvajalci so osebno in materialno odgovorni za neupoštevanje te prepovedi.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 18:19 24.marec 2021.

    Kacin, kakšen koordinator pa si, če pa nimaš nadzora? Vsak je lahko koordinator, ko vsak dela brez nadzora. To ni demokracija, to je anarhija ali pa še slabše, nesposobnost.

  • Janez_53 18:13 24.marec 2021.

    Kacin, imel sem te za brihtnega človeka, ampak sedaj pa nakladaš! Iščeš krivce po cepilnih enotah, sam si pa koordinator! Skoordiniraj dostavo cepiva kot se spodobi, pa ne bo mogel nihče neupravičeno cepiti tiste, ki še niso na vrsti! Je to tako težko???

Sorodne novice