Slovenija
39071 ogledov

Zaostrovanje ukrepov? Tak predlog ima menda na mizi vlada.

Policijska ura Profimedia
Nemčija gre v največji "lockdown" do sedaj, kaj pa mi?

Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki se v zadnjem času zaostrujejo. Prav tako bo pretresala omejitvene protikoronske ukrepe. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala.

Svetovalna skupina je zasedala včeraj, a sklepov niso predstavili javnosti. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v ponedeljek za STA pojasnila, jo je vladna služba za odnose z javnostjo seznanila, da za ponedeljek ni predvidenih izjav o odločitvah svetovalne skupine.

Je pa STA neuradno izvedela, da svetovalna skupina vladi ne predlaga nobenih sprememb glede protikoronskih ukrepov. Svetujejo, da tudi šole ostanejo odprte po nespremenjenem režimu. In medtem ko naj bi v ponedeljek večina članov skupine soglašala s tem, da omejitev gibanja ponoči ni strokovno utemeljen, pa naj bi se v torek tehtnica prevesila v smer, da njenega umika vladi ne predlagajo.

Hojs je že prej predlagal premik policijske ure

Pred 14 dnevi je bil sicer na mizi tudi predlog notranjega ministra Aleša Hojsa, da bi omejitev ob daljšem dnevu vsaj zamaknili, denimo zvečer na 22. uro, a je Hojs v torek za STA pojasnil, da danes tega ne bo vnovič predlagal, "saj je bil dogovor, da bo svetovalna skupina ta teden ponovno preučila njegov predlog oziroma se morda odločila celo za večje sproščanje". Z odločitvijo svetovalne skupine sicer sam, kot je še navedel, ni bil seznanjen.

Policijska ura | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred ponedeljkovim srečanjem je Logarjeva povedala, da se bodo najprej pogovarjali o tistih ukrepih, ki so bili najprej sproščeni, kot je zapiranje teras lokalov v regijah, kjer so se odprli, a se je epidemiološka situacija poslabšala. Omenila je tudi omejitev zbiranja ljudi, ki je sedaj omejeno na deset. 

Vlada Mateja Logar Milan Krek Covid-19 Slovenija Kateri ukrepi nas čakajo zaradi dviga okužb? To pravi Logarjeva! Mateja Logar Covid-19 Zdravje Mateja Logar: "Smo na začetku tretjega vala"

Na časopisu Dnevnik so ob tem neuradno izvedeli, da se strokovna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, zavzema za prevetritev sedanjih kriterijev zaostrovanja in sproščanja ukrepov. Naklonjena je tudi odpravi policijske ure.

Nemčija je napovedala najostrejše zaprtje države do sedaj

Nemške oblasti so podaljšale zaprtje države do 18. aprila, s čimer želijo zajeziti nov val okužb z novim koronavirusom, ter dodatno zaostrile ukrepe med velikonočnimi prazniki.

Covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Dogovorili so se, da bo javno in zasebno življenje med velikonočnimi prazniki od 1. do 5. aprila praktično obstalo. Trgovine bodo ostale zaprte, razen prodajaln z živili in supermarketov, ki bodo lahko odprti tudi v soboto, 3. aprila.

Oblasti v Nemčiji državljane pozivajo, naj teh pet dni ostanejo doma. Velikonočni obredi bodo v glavnem potekali virtualno, zasebna druženja pa bodo omejena na pet ljudi iz dveh gospodinjstev.

Epidemiološke razmere se slabšajo

Epidemiološke razmere se sicer po državi slabšajo. Zvišuje se povprečje novopotrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih, zaradi česar bodo ponovno vse bolnišnice sprejemale covidne bolnike oz. so se glede na izhodno strategijo znova pomaknile s tretje v drugo fazo.

Inštitut Jožef Štefan v zadnji Prognozi širjenja epidemije covid-19 piše, da epidemja v Sloeniji raste vse hitreje zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,18, kar pomeni, da sto okuženih prenese virus na 118 novih. 

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 834. Ocenjujejo, da je trenutno je delež kužnih približno dva odstotka prebivalstva oz. približno vsak 50. prebivalec. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:03 24.marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=8nkZcR7d3WQ&t=10s

  • crniovcar 10:39 24.marec 2021.

    do 1. 07. bo vse zaprto ..!!!!! Vmes 3 dni prvi maj akcija ...In to je to Septembra pa spet po starem zaprto

  • Avatar MS
    MS 09:42 24.marec 2021.

    Večina svetovnih vlad zaradi pandemije ustavlja svoja gospodarstva in masovno cepi ljudstvo => Pandemija je po trditvah nekaterih na tem forumu VELIKA PREVARA! => VPRAŠANJA ZA VSE COVID SKEPTIKE: => 1) Kakšen motiv naj bi imele vse svetovne vlade da ...prikaži veča z ukrepi uničujejo lastna gospodarstva? =>2) Kakšen motiv naj bi imele vse svetovne vlade da z vakcinam morijo svoje prebivalstvo? =>3) Kje in kdaj so se vse vlade raznorodnih svetovnih režimov sestale in dogovorile za ta dejanja?