Slovenija
38940 ogledov

Kateri ukrepi nas čakajo zaradi dviga okužb? To pravi Logarjeva!

Vlada Mateja Logar Milan Krek Vlada RS
O čem bo odločala posvetovalna skupina v ponedeljek?

"Če pogledate številke, smo bili prejšnji teden na višji številki kot oktobra, ko se je situacija začela slabšati," je za Dnevnik na RTV SLO povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Stanje je zelo resno, moramo se odgovorno vesti in upoštevati vsa pravila. Glede na to, da imamo najbolj rizično populacijo precepljeno, upamo, da bo priliv na bolnišnice manjši."

Svetovalna skupina se bo sestala v ponedeljek

Svetovalna skupina se bo po besedah Logarjeve sestala v ponedeljek, kjer bodo preučili, ali je potrebno zaostriti ukrepe. Na vprašanje voditeljice oddaje, zaostrovanje katerih ukrepov lahko najprej pričakujemo, je Logarjeva dejala: "Najprej začnemo pri tistih ukrepih, ki so se najprej sproščali, kot je zapiranje lokalov. V nadaljevanju sledi dodatno zmanjševanje števila ljudi, ki se lahko družijo in sedaj znaša deset, po potrebi pa še preostali ukrepi."

Pričakujejo večjo pošiljko Pfizerja

Koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin je povedal, da v ponedeljek pričakujejo večjo številko Pfizerjevega cepiva, s katerim bodo pospešeno cepili starostno skupino med 75 in 80 in 70 in 75. 

Covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tveganje za sprejeme v bolnišnico se poveča od 55, 60 leta, krepko pa naraste po 75 letu, sploh še ima oseba pridružene bolezni," je za nacionalno televizijo še povedala Logarjeva. 

"Računali smo na dobavo cepiva AstraZenece, ki, kot vemo, v Evropi dobavlja v manj kot tretjini obljubljenih odmerkov."

Mateja Logar, UKC Ljubljana

Dopoldan je na Twitterju zapisala, da ni več dvoma, da smo v začetku tretjega vala:

Mateja Logar Covid-19 Zdravje Mateja Logar: "Smo na začetku tretjega vala"

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, ocenjuje, da reprodukcijsko število trenutno znaša R=1,16, ker pomeni, da sto okuženih oseb okuži 116 novih. Tedensko povprečje dnevno potrjenih primerov se giblje okoli 808.

"Zaradi pričakovanega naraščanja deleža novega bolj kužnega seva bo v prihodnjem obdobju predvidoma naraščalo reprodukcijsko število R in posledično se bodo krivulje obračale vse bolj strmo navzgor," napovedujejo pri IJS. "Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno deset dni. Negotovosti teh ocen so velike."

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Slabe napovedi: Krivulja se bo obračala vse bolj strmo navzgor

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Ender3 17:39 22.marec 2021.

    Nekaj o vzrokih in posledicah, za stroko in ministra Hojsa. https://www.slovenskenovice.si/novice/svet/hrvatica-obiskala-slovenijo-poglejte-kaj-je-zapisala/

  • Avatar Leon
    Leon 17:50 21.marec 2021.

    Vse skupaj je velika farsa in laž NIJZ ? Poglejte kako sedijo skupaj brez varnostne razdalje s katero nam grozijo . Sramota .

  • pravičnik77 15:00 21.marec 2021.

    cepljenje in testitranje. tako bo odločitev zase prepuščena ljudem, ljudje bodo svobodni, se bodo lahko neomejemo združevali, hkrati bo v gospodarstvu lahko svobodno delalo, ljudje bodo odgovarjali sami zase. ne bo razlogov za slabo voljo, saj boš jezen lahko zamo ...prikaži več sam nase... edini ukrep. ki bi ga obržal bi bil obvezna karanten 10 dni ob pozitivnem PCR testu....