Gorenjska
935 ogledov

Kranj za 18 ton manj usran

Čistilna akcija v Kranju - Kranj ni več usran
1/5
Anže Krže/Mediaspeed
Uspešno izvedena čistilna akcija v gorenjski prestolnici. Zaskrbljujoče, kaj vse se znajde v naravi.

V kranjski občini je v soboto potekala tradicionalna, že 23. čistilna akcija Očistimo Kranj 2024 - Kranj ni več usran.

Akcijo je organizirala Mestna občina Kranj (MOK) v sodelvoanju z Zvezo tabornikov občine Kranj in Komunalo Kranj. Sodelovala so tudi razna društva, skupine in posamezniki.

Na širšem območju MOK je skupno čistilo okoli 6.300 ljudi. Zbrali so 17.820 kilogramov odpadkov, kar je skoraj tri tone več kot lani.

Vsako leto udeleženci čistilne akcije naletijo na različne odpadke. Letos je bilo v naravo odvrženih veliko pločevink ter druge embalaže hrane in pijač, med zbranimi odpadki so bili tudi takšni, ki sicer spadajo med kosovne odpadke. Komunala Kranje je na koncu poskrbela za odvoz vseh zbranih odpadkov.

V čistilni akciji bioloških odpadkov sicer niso zbirali, a nekateri udeleženci so izpostavili, da so na obronkih gozdičkov našli tudi kupe obrezanih vej in druge biološke odpadke. Odlaganje vrtnih odpadkov v naravo je lahko nevarno, saj kupi v sušnih obdobjih povečujejo tveganje za gozdni požar. Poleg tega na vrtovih rastejo različne rastline, nekatere med njimi so tudi invazivne. Z vnašanjem njihovih delov v gozd, lahko povzročimo nepopravljivo škodo.

Podžupanja MOK Manja Zorko, se je pridružila udeležencem čistilne akcije na območju Krajevne skupnosti Stražišče. "Brez vas, udeležencev, ki se vsako leto tako številčno odzovete povabilu k čiščenju okolice, pa Kranj ne bi bil tako zelen, kot je. V MOK si prizadevamo s celo vrsto ukrepov, tudi na področju ravnanja z odpadki in upravljanja z zeleno infrastrukturo, do leta 2030 doseči ambiciozne cilje, ki smo si jih zadali v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. In prav vsak korak, ki ga naredimo, na tej poti šteje," je povedala ob tem.

Čistilna akcija v Kranju - Kranj ni več usran | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Vodja čistilne akcije Tea Derguti je izpostavila, da je za ohranjanje naravne in urejene okolice ključno ozaveščanje ljudi, predsednik Krajevne skupnosti Stražišče Jure Šprajc pa je dodal, da je čistila akcija pomemben dogodek za lokalno skupnost. "Ne gre samo za čiščenje, pač pa za skupno skrb za čisto okolje in za zgled, ki ga starejši s svojim aktivnim sodelovanjem postavljamo mlajšim."

Številne aktivnosti Eko tedna v znamenju zelene infrastrukture

Čistilno akcijo že četrto leto spremlja tudi Eko teden. "Osem dni, 33 dogodkov, terenski sprehodi in izleti, delavnice za otroke, filmi s pogovori, izmenjevalnica oblačil in pogovori občanov s strokovnjaki," je naštela Katja Ropret Perne, vodja Eko tedna.

Celotni program Eko tedna je dostopen na https://ekoteden.si/.

Povedala je še, da je osrednji dogodek festivala Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja, s katerim bi radi občane spodbudili k razmisleku o zeleni infrastrukturi v Kranju. Potekal bo v četrtek, 28. marca, s pričetkom ob 18. uri v avli Mestne občine Kranj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice