Gorenjska
1409 ogledov

Kranjčane bodo naokoli vozile še štiri znane in zaslužne osebnosti

Prevzem električnih avtobusov v Kranju
1/6
Nejc Fon/Mediaspeed
V Kranju so prevzeli štiri nove električne avtobuse. Tako kot njihovih predhodniki bodo tudi novinci odeti v podobo znanih Kranjčanov, ki so zaznamovali zgodovino in razvoj mesta.

Mestna občina Kranj je prevzela štiri nove avtobuse na električni pogon MAN Lion’s City, ki jih bo umestila v redni mestni promet. Skupaj bo uporabnikom mestnega potniškega prometa zdaj na voljo osem tovrstnih avtobusov. Gre za nadgradnjo dosedanjih zavez glede čistejšega javnega potniškega prometa in prizadevanj za energetsko učinkovitost in podnebno nevtralnost. Občina je namreč del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.

Mestna občina Kranj (MOK) se s področjem e-mobilnosti aktivno ukvarja že od leta 2016 in si prizadeva čim več ljudi spodbuditi k potovanju na trajnostni način. Leta 2020 je zagnala projekt E-mobilnost in dve leti kasneje od podjetja MAN Truck & Bus Slovenija, d. o. o., kupila osem električnih avtobusov. MOK je prve štiri 12-metrske avtobuse prevzel lanskega maja, sedaj je sledil še prevzem preostalih štirih vozil.

Avtobusi s podobami Janeza Puharja, Franceta Prešerna, Janeza Bleiweisa in Simona Jenka so v javnem prometu slabo leto, zdaj se jim pridružujejo še podobe znamenitih Kranjčank in Kranjčanov iz novejše zgodovine mesta, in sicer častni občan MOK Nejc Zaplotnik, eden najboljših svetovnih alpinistov svojega časa, ki je med drugim leta 1977 z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec dosegel vrh Mt. Everesta, častni občan MOK Marko Aljančič, znanstvenik, fotograf in biolog, ki je v Kranju pred več kot 60 leti zasnoval jamski laboratorij Tular za proučevanje in varovanje človeške ribice, gledališka igralka Angelca Hlebce, ki je igrala v nekaterih najbolj odmevnih slovenskih filmih (Cvetje v jeseni, Tistega lepega dne, Balada o trobenti in oblaku), in Helena Puhar, pisateljica, pedagoginja in urednica, po kateri se imenuje osnovna šola v Kranju.

Mojca Jamnik, žena Nejca Zaplotnika, je idejo, da bo eden od avtobusov nosil podobo pionirja slovenskega alpinizma, pozdravila s hvaležnostjo, da so na občini spoznali njegovo posebnost. "Veseli smo, da na ta način njegova misel svobode in pravičnosti živi med Kranjčani. Enako menim, da je tudi poslanstvo njegovih družabnikov, gospoda Aljančiča, gospe Hlebce in gospe Puhar."

Prevzem električnih avtobusov v Kranju | Avtor: Nejc Fon/Mediaspeed Nejc Fon/Mediaspeed

Sinova Angelce Hlebce Leon Grün in Daro Majcen sta prav tako izrazila hvaležnost nad gesto občine po takšni počastitvi njihove matere: "Avtobusom želiva veliko brezogljičnih voženj, vsem na občini pa še veliko dobrih idej in uspelih projektov, ki bodo koristili našemu ljubljenemu Kranju."

"Kot je dano le nekaterim, je Marko Aljančič povezoval oba pola človekove ustvarjalnosti – znanost in umetnost. Skozi svoje delovanje je mesto Kranj, katerega častni občan je postal, razvil tudi kot mednarodno stičišče raziskovanja človeške ribice ter fotografske umetnosti. V veliko čast bi mu bilo, da je med znamenitimi Kranjčankami in Kranjčani tudi obraz znanstvenika, upodobitev na električnem avtobusu pa simbol prizadevanj Kranja za čisto okolje in zdravo življenje ter spodbuda nam vsem, da soustvarjamo lepšo prihodnost," je dejal njegov sin Gregor Aljančič.

Znana slovenska publicistka Alenka Puhar pa: "Koliko so stari avtobusi? Nekaj čez sto let, se mi zdi. Res ne vem, kdaj so jih uvedli na tem delu Gorenjske. Zanesljivo pa Helena Puhar, ki se je rodila pred 104 leti, ni imela nobene možnosti za kakšen prevoz. Tistih 16 let, preživetih v Kranju, je hodila in hodila ... V šolo, seveda, pa na polje. Veliko pa je morala prehoditi tudi zato, ker je zjutraj raznašala mleko. In ker je Kranj zgrajen na visoki skali, je to pomenilo tudi hojo po znamenitih stopnicah. Imela jih je preštete in prav boli me, da sem nekoč vedela, koliko jih je, danes pa mi je to ušlo iz spomina ... Zelo lepo, da so se urejevalci kranjskega prometa in življenja spomnili na možnost, da s pomočjo poslikanih avtobusov prebivalce poučijo o minulih časih in pokojnih ljudeh. Domnevam, da se bo okoli tega spletlo nekaj domislic. Ah, že spet mi je ušla ta Helenca! In: Ali veš, kje ustavi Helenca in do kod pelje?! Ej, tale Helena mi je pa res olajšala življenje!! - Naj bo tako."

Prevzem električnih avtobusov v Kranju | Avtor: Nejc Fon/Mediaspeed Nejc Fon/Mediaspeed

Večino denarja na javnem razpisu, ostanek dodaja koncesionar

MOK je večino sredstev za nakup osmih električnih avtobusov, 2,8 milijona evrov, pridobil na razpisu Eko sklada. Ta sofinancira 350.000 evrov na vozilo, razliko do polne vrednosti vozila – ta znaša 596.580 evrov – pa bo pokril koncesionar, Arriva d. o. o., s plačevanjem mesečne najemnine za avtobuse. MOK je bil sicer leta 2023 najuspešnejša slovenska občina pri črpanju subvencij Eko sklada, v tem obdobju je namreč za sofinanciranje razogljičenja javniškega potniškega prometa prejela 1,4 milijona evrov subvencij.

V Kranju so s povečanjem števila električnih avtobusov nadgradili projekt Električna mobilnost v MOK v treh stebrih; prvi zajema posodabljanje voznega parka MOK in javnih zavodov z e-vozili ter postavitvami polnilnic zanje, v drugega je vključena postavitev javnih polnilnic, v tretjega pa postavitev sončnih elektrarn.

"Danes smo naredili dodaten korak k spremembi javnega potniškega prometa v bolj trajnostno smer, čemur smo se zavezali z uvrstitvijo v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030," je dejal kranjski župan Matjaž Rakovec in spomnil, da je bil Kranj leta 2023 najuspešnejša slovenska občina pri črpanju subvencij Eko sklada.

Prevzem električnih avtobusov v Kranju | Avtor: Nejc Fon/Mediaspeed Nejc Fon/Mediaspeed

Prevzem električnih avtobusov v Kranju | Avtor: Nejc Fon/Mediaspeed Nejc Fon/Mediaspeed

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice