Gorenjska
834 ogledov

Po seme za vrt v knjižnico, ne pa k multinacionalki

Mestna knjižnica Kranj 3D Zavod Mediapro
V Kranjski knjižnici so se pridružili projektu izmenjave domačih semen. Najde se marsikaj, kar bo popestrilo domačo gredo.

Mestna knjižnica Kranj se je pridružila mreži 16 splošnih knjižnic po Sloveniji, ki že imajo v svojih prostorih Knjižnico semen.

Knjižnica semen temelji na brezplačni izmenjavi domačih semen in je eden od načinov spodbujanja ter ohranjanja biotske pestrosti. Prispeva k izobraževanju na področju avtonomne pridelave hrane in k naravovarstvu.

Zalogo semen v kranjski knjižnici semen lahko preverite TUKAJ.

Najprej treba vzpostaviti zbirko

Za prvo vzpostavitev zaloge semen v knjižnici vabijo darovalce, naj prispevajo semena z domačih vrtov. V poštev pridejo predvsem enoletne rastline, zelenjava in začimbe, pa tudi sadje in okrasne rastline.

Semena sprejemajo do konca marca. Embalaža ni pomembna, bolj je pomembno, da darovalci napišejo, katera semena vsebuje. Semena je mogoče oddati tudi v krajevnih knjižnicah.

Semena v roke ljudi!

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen, pravijo pri Goriški knjižnici, ki je v projekt vključena že dlje časa. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in spodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, veliko jih ima prostor v javnih knjižnicah. Glavno vodilo in načelo knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in kot se največkrat poudarja – vrnitev semen v roke ljudi, ne pa velikih agrokemičnih multinacionalk.

Z umeščenostjo knjižnic semen v javno knjižnico želijo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno funkcijo, posameznika spodbuditi k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine, kar semena gotovo so. Takšna izmenjava tudi ustvarja vezi med člani skupnosti, kar se sklada s tradicionalno vlogo in proaktivnim pristopom, ki ga sodobne knjižnice poudarjajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.