Gorenjska
4164 ogledov

Kranj vstopa v poletje

Kranfest Zavod za turizem in kulturo Kranj
S koncertom skupine California se bo jutri v Kranju uradno začelo Prešerno poletje.

Poletje v Kranju po dveh sušnih poletjih zaradi epidemije letos prinaša okrog 160 dogodkov v starem mestnem jedru, ob tem pa se bo zvrstilo še več 100 dogodkov v okoliških krajevnih skupnostih. V Mestni občini Kranj bo tako letos kar več kot 300 dogodkov. »Dogajalo se bo od glasbe, do športa in kulture, torej je zelo pester program za vse okuse. Po dveh sušnih letih se bo to poletje v Kranju torej dogajalo res veliko,« je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je povedal, da je občina letos za poletni program primaknila okrog 100.000 evrov. »Kranj bi se lahko kar oklicali za mesto z največ dogajanja glede na število prebivalcev,« pa je dodal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Uvod v poletje bo v petek, 10. junuja 2022, ob 20.00 na Glavnem trgu, kjer bo po skoraj 20 letih spet nastopila legendarna skupina California.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon
VRNITEV Gorenjska V nas bo spet California

Središče koncertnega dogajanja bo tudi letos Letno gledališče Khislstein, kjer bodo koncerti ob petkih in sobotah zvečer. »Obeta se sezona presežkov, tako po številu dogodkov kot po odmevnosti programa,« obljublja Malovrh. Od junija do septembra se bo tako odvilo več kot 60 dogodkov. Med nastopajočimi bodo Perpetuum Jazzile, Gibonni, Magnifico, Hamo & Tribute 2 Love, Siddharta, Nina Pušlar, Helena Blagne, Mi2 in Petar Grašo. Za veliki finale pa bo 17. septembra na sporedu koncert ob 70-letnici Andreja Šifrerja.

Sicer pa se bo skoraj vsak dan nekaj dogajalo. Na vroče poletne dni se bodo obiskovalci Kranja lahko hladili tudi pod grajsko lipo na gradu Khislstein, kjer bodo poletni sredini večeri v juliju in avgustu obarvani z dobro glasbo, vrhunskimi izvajalci, odlično kulinariko in sproščenim druženjem. V Kranj bodo med drugim prišli Rade Šerbedžija, Vlado Kreslin, Ditka in Feri Lainšček, Maja Keuc Amaya in Uroš Perič, Predin in Mef, družina Krajnčan, skupini Pliš ter Manouche in Neisha. Ob torkih v juliju in avgustu pa bo vrt gradu Khislstein kulturno obarvan, saj bo postal prizorišče literarnih pogovorov in gledaliških predstav. Vsebine za Torkov kulturni vdih bodo prispevali Prešernovo gledališče Kranj, Gorenjski muzej in Mestna knjižnica Kranj.

Četrtkovi večeri bodo glasbeno obarvani na Maistrovem trgu, petkovi pa predvsem jazzovski na Pungertu. Petkove popoldneve bo zaznamoval še Kr' petek je! s tržnico na Glavnem trgu ter glasbenimi in plesnimi nastopi. Poleg glasbenih bodo poletje v Kranju popestrili tudi številni drugi dogodki. Naslednji teden bo potekal 2. filmski festival KRAFFT, potekal bo tudi niz novih dogodkov KR-kult-ura, pri katerih svoje moči združujejo Glasbena šola Kranj, kranjski pihalni orkester in Zveza kulturnih društev Kranj. Od 24. junija do 3. julija bo v Kranju znova na sporedu najstarejši mladinski festival v Sloveniji Teden mladih. Celo poletje bo potekal festival sodobnega kolaža KAOS, konec julija bo tradicionalni Kranfest, avgusta bo prav tako tradicionalni Jazz kamp Kranj. Ob sobotah bodo v KluBArju večeri z okusom, 23. junija pa znova Kranjska okrogla miza. Septembra bo Kranj prvič gostil uradni dogodek za amaterske kolesarje iz serije dogodkov Tour de France, julija pa bosta Velika nagrada Kranja v kolesarstvu in državno prvenstvo v odbojki na mivki.

FILM Gorenjska KRAFFT se vrača v Kranj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.