Gorenjska
1933 ogledov

Medvode: potrdili primer ptičje gripe

Zbiljsko jezero, Medvode, ptičja gripa
1/4
Iztok Pipan Opozorilo ob Zbiljskem jezeru
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes malo po 13. uri sporočila, da so v Medvodah blizu Zbiljskega jezera potrdili visoko patogeno aviarno influenco pri navadni čigri.

Po primerih bolezni na Ptujskem jezeru je zdaj visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena tudi v Medvodah.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, Uprava opozarja sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice in naj jih ne krmijo. Če opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112.

Navadna čigra | Avtor: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Navadna čigra Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Iztok Pipan, predsednik Turističnega društva Zbilje, je pojasnil, da so se v društvu nemudoma odzvali na sporočilo Uprave RS za varno hrano. "Ni nam jasno, kje so odkrili to poginulo navadno čigro, ptico, ki sicer sodi v družino galebov ...Takoj smo ukrepali: odstranili smo vrečke s koruzo, s katero obiskovalci hranijo race in labode. Na več mestih pa smo namestili opozorila o prepovedi hranjenja ptic."
Iz TD Zbilje vljudno prosijo tudi sprahajalce s psi, naj imajo ljubljenčke na povodcih, kajti labodi se zelo radi zadržujejo na travniku ob obali Zbiljskega jezera.  

Zbiljsko jezero, Medvode, ptičja gripa | Avtor: Iztok Pipan Iztok Pipan

Priporočila za perutnino ostajajo v veljavi

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa Uprava za varno hrano poziva, naj v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

 • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
 • padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
 • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
 • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

dezurni@styria-media.si

Zbiljsko jezero je priljubljeno zaradi številnih vodnih ptic, med njimi je več kot 100 labodov grbavcev. POZIV REJCEM Slovenija V Sloveniji spet ptičja gripa, zboleli štirje labodi Kokoši Slovenija Zaklali več kot 1000 kokoši, izredne razmere v radiju 10 km Zbiljsko jezero, Medvode ZBILJSKO JEZERO Gorenjska Plavajoči bazen, stolp in viseči most so še v oblakih
Komentarjev 2
 • Avatar Jud_Süß
  Jud_Süß 23:48 02.junij 2023.

  Vsi nujno takoj se cepit. 4x pa se ene 17 poživitvenih. Pa samo s UHF/VHF/AC/DC testi v trgovino. En pa po en. Največ 3 na17m2. Pa bohvarji kifelček jest. Takoj dve leti stroge robije s prisilnim delom. Jebemtisvetprfukjenžidovski

 • Avatar stoychi
  stoychi 20:41 02.junij 2023.

  "Kovid napada skozi ptičjo gripo, nihče naj ne hodi od doma, če pa, pa samo 500m in spet obvezno z masko, cepiva proti ptičji gripi je na našo srečo še dovolj baje še 1700000 odmerkov, tako da čim prej v ...prikaži več zdravstveni dom po novo porcijo. Vse kure takoj pobiti in zažgati." ;) Skratka danes se je začela vsako letna mednarodna vojaška vaja z naslovom Zlomljena krila, ki je v sklopu vaje Jadranski udar. Naj nihče ne pomisli, da ima to kako vezo.