Gorenjska
963 ogledov

Naša vojska še brez partnerja

slovenska vojska Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
"Ministrstvo za obrambo projekta RESHUB ni opustilo in je še vedno prednosten projekt," so danes za Žurnal24 odgovorili iz službe za strateško komuniciranje Ministrstva za obrambo RS (MORS).

Februarja lani so z MORS napovedovali, da bo pilotni projekt zveze NATO, RESHUB oziroma Defence Resilience Hub Network in Europe, uresničen v letu 2023. Gre za prvi obrambni energetski projekt, financiran iz evropskega Sklada za podnebne spremembe.

Skladno z načrtom naj bi v Vojašnici Petra Petriča v Kranju postavili veliko fotovoltaično elektrarno in vodikarno oziroma vodikovo vozlišče, ki bo zagotovilo hranjenje vodika in vsaj tridnevno polno avtonomijo vojašnice ob izpadu električne energije. Vodik bi uporabili za zagotavljanje energetske samozadostnosti vojašnice in pogon vozil, tako vojaških kot vozil kranjskega potniškega prometa.
Približno tretjino vodikovih zalog bo, kot so napovedovali, porabila za lastno delovanje vojašnica, dve tretjini pa bosta na voljo lokalni infrastrukturi.

Program porabe finančnih sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021–2023 v točki 2.3.11 Spodbujanje izgradnje infrastrukture za alternativna goriva in nakupa vozil na alternativni pogon tako še vedno opredeljuje, da je del sredstev namenjen za sofinanciranje izvedbe projekta RESHUB – izgradnja in nakup javne vodikove polnilnice z vodikarno na območju Vojašnice Petra Petriča v Kranju.

Kot kaže pa se je zataknilo pri iskanju zasebnega partnerja, ki  bo v okviru javno-zasebnega partnerstva sodeloval pri izvedbi t. i. vozlišča v Vojašnici Petra Petriča. Za projekt, ocenjen je bil na 16 milijonov evrov, so namreč na MORS do 7. marca 2022 z razpisom zbirali prijave kandidatov: pričakovali so, da bodo pogodbo z izbranim zasebnikom sklenili še v juniju 2022, a je do zdaj, kot so nam pojasnili danes, še niso.

"Konkurenčnega dialoga še nismo zaključili, zato vam ostalih informacij še ne moremo posredovati. Projekt je na nacionalnem in evropskem obrambnem ter civilnem področju novost. Je procesno in tehnološko zahteven tako za javnega kot tudi zasebnega partnerja," so odgovorili z ministrstva.

stajerska05.07.09...slovenska vojska...maribor...patrie...patria...oklepniki 8x8 16-MILIJONSKI RESHUB Gorenjska Slovenska vojska preklaplja na alternativna goriva Vojašnica Petra Petriča Kranj RESHUB Gorenjska Ministrstvo išče zasebnega partnerja slovenska vojska VODIK Gorenjska MORS še izbira zasebnega partnerja
Komentarjev 1
  • Ender3 14:27 23.marec 2023.

    Če, partnerja ne iščeš ga tudi nimaš..Sam se v teh kriznih časih ne bo nihče ponujal. Nič ne pade samo iz....neba..