Gorenjska
2183 ogledov

Park slovenske himne tik pred odprtjem

Park slovenske himne tik pred zaključkom del M. Ha. Park slovenske himne tik pred zaključkom del
V Kranju pri Prešernovem gaju bo junija le zaživel nov park, namenjen slovenski himni.

Mestna občina Kranj (MOK) je z gradnjo Parka slovenske himne začela po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja konec oktobra 2022. Ker je območje na zaščitenem območju Zavoda za varstvo kulturne dediščine, v neposredni bližini nekdanjega pokopališča, so opravili tudi arheološka izkopavanja. Najdeni so bili zgodovinsko in arheološko zelo pomembni ostanki železnodobnih žar in novodobnih skeletov.

Gradbena dela na območju parka so že zaključena. "Trenutno potekajo še dela ureditve dostopa in dela Gregorčičeve ulice v neposredni bližini. Gradbena dela s hortikulturno ureditvijo in javno razsvetljavo so znašala 129.700 evrov z DDV. Zahvaljujemo se tudi trem donatorjem, podjetjem Mineral, Flora sport in Vigred, ki so prispevali donacije za postavitev dveh masivnih kamnitih klopi. Zahvaljujemo se tudi Župniji Kranj, ki je MOK podelila brezplačno stavbno pravico za vzpostavitev parka," so ob tem zapisali na kranjski občini.

PARK Gorenjska Park slovenske himne šele spomladi

Spominski park je posvečen slovenskima himnama, državni himni Zdravljici ter nekdanji dolgoletni narodni himni in himni Slovenske vojske Naprej zastave slave. MOK bo z novim parkom počastila tudi oba avtorja besedil, Franceta Prešerna in Simona Jenka, ki sta pokopana v neposredni bližini parka, v Prešernovem gaju. Park bo urejen skladno s prvonagrajenim projektom na javnem natečaju Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije avtorjev a2o2 arhitekti.

Kot je navedla natečajna komisija so avtorji natečajne rešitve "s suverenim, jasnim in celostnim pristopom oblikovali odprt javni prostor kontemplativnega značaja, ki izmed vseh predlaganih rešitev izstopa s svojo izpovednostjo in spoštovanjem do obstoječega. Avtorji se, v nasprotju z nekaterimi drugimi natečajnimi rešitvami, niso odločili za podvajanje prostorskih oblik, ampak so vztrajali v kompleksni celovitosti. Nova ureditev je preprosta in oblikovno zadržana – s premišljenim preoblikovanjem terena, dvigom zatravljene površine na izbrani točki, so avtorji vplivali na kakovostno spremembo prostorskih razmerij: oblikovali so osrednjo povzdignjeno zatravljeno površino, podij, ki se spogleduje in povezuje s Prešernovim gajem."

KRANJ Gorenjska Oktobra bo slovenska himna dobila svoj park

Častna pokroviteljica projekta je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, otvoritev Parka slovenske himne pa bo 1. junija 2023.

Komentarjev 3
  • roscha 20:20 04.maj 2023.

    Pozabili ste še "Himni i Flamurit". 3/4 prebivalcev Kranja razume samo to. bebci

  • Decko 14:19 04.maj 2023.

    Spomeniki po Kranju rastejo kot gobe po dežju, da bi kako otroško igrišče naredil pa ne. Sramota

  • Dyane6LC 08:26 04.maj 2023.

    A od ta "starih prdcev" pa ne bo nobenga? Samo vprašam...