Gorenjska
4824 ogledov

Petčlansko družino iz Kranja je prizadela huda tragedija ...

Revščina starostniki pokojnina Profimedia
Če dobro v srcu mislite, pomagajte.

Zavod za turizem in kulturo Kranj, z roko v roki z Mestno občino Kranj, Društvom prijateljev mladine Kranj in Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ponosno že peto leto zapored vodi humanitarni projekt V KRANJU DOBRO V SRCU MISLIMO, s katerim si prizadeva združiti lokalno skupnost za pomoč socialno šibkim družinam in posameznikom. Osnovni cilj projekta je nudenje pomoči občanom v stiski. Zbrane donacije bodo namenjene zagotavljanju osnovnih potreb, kot so hrana, oblačila, šolske potrebščine, plačilo vrtcev in šolske prehrane ter bodo usmerjene v izboljšanje kakovosti življenja socialno šibkih občanov.

Projekt vabi posameznike in podjetja k sodelovanju prek nakazil na transakcijski račun ali preko SMS donacije. Družinam in posameznikom v stiski se lahko pomaga tako, da:

  • poslano sporočilo SMS na številko 1919 s sporočilom KRANJ5 (donacija 5 evrov);
  • nakazilo prostovoljnega prispevka na TRR Društva prijateljev mladine Kranj SI56 6100 0000 5487 540, odprt pri Delavski hranilnici d. d. Ljubljana, s sklicem SI00 500-15112023, koda namena: CHAR , referenca/sklic: V KR DOBRO V SRCU MISLIMO.

Kot pravijo v mestni občini Kranj, ima vsaka donacija, ne glede na velikost, pomemben vpliv na življenje tistih, ki se znajdejo v težavah. "V Kranju dobro v srcu mislimo ni samo humanitarni projekt, temveč tudi izraz solidarnosti in skupne odgovornosti do sočloveka. Z vašo pomočjo bomo ustvarili boljšo prihodnost za vse in postavili temelje za trajnostno podporo tistim, ki jo najbolj potrebujejo," pravijo na občini, kjer so se skupaj s partnerji odločili podaljšati humanitarno akcijo do ponedeljka, 22. januarja. 

Kot primere stisk, v katerih se ne po svoji krivdi lahko znajdejo različne družine, navajajo nekaj zgodb.

"Smo petčlanska družina, ki živimo v stanovanju večnadstropne hiše. Stanovanje je zelo majhno. Zaposlen je le oče. Mati je namreč pred leti zbolela za rakom na dojki. Zdravljenje je bilo sprva uspešno, potem se je rak ponovil in razširil. Trenutno se mama zdravi z zdravili in kemoterapijo. Z možem se po svojih najboljših močeh trudiva skrbeti za svoje tri otroke. En otrok obiskuje vrtec, drugi osnovno šolo, tretji pa je bil zaradi posebnih potreb prešolan v Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Starejša dva si delita manjšo sobo, mlajši je v spalnici pri nama. Na šolo smo se obrnili, če bi nam lahko priskočili na pomoč pri plačilu šole v naravi, da bi otroku lahko omogočili to izkušnjo. Oba z možem sva predana družini in se resnično trudiva in dobro skrbiva za otroke, da jim kljub pomanjkanju olajšava življenje."

"Sem mama samohranilka in sama živim z dvema otrokoma. Mlajši sin ima cerebralno paralizo in zato je težje gibalno oviran. Stanovanje v katerem živimo, ni primerno urejeno za osebo na invalidskem vozičku, zato se otrok po stanovanju ne more samostojno gibati. Do vhodnih vrat vodijo stopnice, zato sva ga v stanovanje in iz njega do letos nosila z njegovim starejšim bratom. Sedaj nam je šola uredila zunanjo klančino in se mlajši sin lahko prosto giba tudi zunaj stanovanja. Stanovanje je staro, neizolirano in vlažno. V reševanje trenutne situacije je vključenih več institucij, dodatna sredstva pa bi nam prišla prav, da se nam vsaj delno izboljšajo stanovanjski pogoji."

"Sem upokojenka in sama živim v hiši. Pokojnina je nizka, življenjski stroški pa so vedno višji. Čeprav živim skromno, je težko včasih priti skozi mesec. Prosim, če mi lahko pomagate za nakup olja za kurjavo in položnice. Le tako me to zimo ne bo zeblo."

"Sem upokojenka s skromno pokojnino in živim v bloku. Kljub temu, da sem vajena živeti skromno, težko preživim mesec. Po težki bolezni v letu 2021 sicer skrbim sama zase, nisem pa več sposobna za kakšno dodatno delo in si s tem olajšati in omogočiti lažje življenje. Pri preživetju skozi mesec mi včasih pomaga tudi hčerka. V kolikor mi boste s finančnimi sredstvi pomagali premagati krizo in finančni problem, sem vam iz srca hvaležna."

"Sem upokojenec in živim v malem bivalnem vikendu. Vikend je že starejši in bi kljub rednemu vzdrževanju potreboval popravilo dela strehe. Moja pokojnina je zelo majhna. Bil sem ključavničar. Vse moram plačevati sam. Sem brez prevoznega sredstva. Avtobus vozi samo v času šole. Za kurjavo se trudim sam, saj se z lastnikom dogovorim, da mu v zameno za kurjavo očistim njegov gozd. Ker sem starejši imam probleme s hrbtom in še druge starostne težave in ne vem kako dolgo bom v bodoče lahko to še delal. Popravilo dela strehe je prevelika investicija in je ne bi mogel zagotoviti sam."

"Sem zaposlena mama samohranilka z minimalno plačo. Prejemam nadomestilo preživnine za vse tri otroke. Z otroci živimo v najemu. Za mamo, ki je v domu starejših občanov doplačujem še oskrbnino, saj nima nikogar drugega, ki bi poskrbel za njo. Dva otroka sta srednješolca (za enega otroka, ki obiskuje poklicno šolo so stroški šolanja še posebej visoki). Kljub trudu se konstantno borim s pomanjkanjem in komaj shajamo iz dneva v dan."

"Smo družina z osmimi otroki v starosti 18 let, 12 let, 10 let, 8 let, 7 let, 4 leta, 18 mesecev in 5 mesecev. Živimo zelo skromno, pa vendar imamo do vrtca zapadlih precej obveznosti in sicer v znesku več kot 1800 evrov. Jaz sem brezposelna, oče pa je zaposlen."

"Smo 4 člansko družino, ki živimo v slabih stanovanjskih pogojih, s samo enim dohodkom in smo obremenjeni žal tudi z zdravstvenimi težavami. Živimo v starejši hiši, ki bi potrebovala temeljito obnovo, najbolj nujno bi bilo popravilo strehe, ki zamaka. Da smo si zagotovili osnovne bivanjske pogoje, odplačujemo še hipotekarni kredit. Mož je zaposlen, vendar je že daljše obdobje v bolniškem staležu zaradi srčnega popuščanja. Jaz sem nezaposlena in imam težave s hrbtenico. Lansko leto sem bila hudo poškodovana in nekaj časa odvisna od tuje nege in pomoči. Sin obiskuje osnovno šolo. Hčerka je srednješolka in tudi ona se sooča z zdravstvenimi težavami. Trenutno sami ne najdemo in pozitivnega izhoda , da bi izboljšali situacijo in bi nam humanitarna pomoč veliko pomenila."

"Smo tričlanska družina. V hiši živimo še skupaj s taščo in njenim bratom, ki ima neozdravljivo bolezen. Mati opravlja dve službi, tudi nočno. Zaradi neporavnanega dolga iz razpadle partnerske zveze smo tik pred izvršbo hiše. Smo v hudi stiski zaradi preživetja in izvršbe saj kljub temu, da mati opravlja dve službi, ne vemo kje naj zberemo denar v tako kratkem času."

"Gospod je gluh in nima ožje družine. Živi sam v zelo stari hiši, v katero je skozi streho v avgustovskih nalivih prodrla voda, ki še danes zamaka v dnevne prostore. Ker nima denarja za popravilo strehe, se mu bivanjske razmere, že ob tako skromnem življenju, še iz dneva v dan slabšajo."

"Petčlansko družino je pred šestimi meseci prizadela huda tragedija. Nenadna očetova smrt je v močno stisko porinila 3 mladoletne otroke in mamo. Nenadna izguba očeta jih je močno pretresla in pahnila v socialno stisko in na rob preživetja."

"Ločitev od moža je mamo dveh osnovnošolcev močno spravila v stisko, saj le z njeno minimalno plačo ne more skrbeti za otroka in vzdrževati dom. Brez pomoči dobrih sosedov, ki so priskrbeli kurjavo, bi bila mama z otroci brez toplega doma. Kljub temu pa se finančna stiska ni ustavila. Stroški se kopičijo in družina doživlja hudo stisko."

"V petčlanski družini so vsi trije otroci s posebnimi potrebami. Oče je srčni bolnik in čaka na operacijo, mama pa je invalidsko upokojena. Zaradi nezmožnosti opravljanja dela obeh staršev je družina v hudi finančni stiski in brez pomoči dobrih ljudi ne bodo zmogli."

"V šestčlanski družini s štirimi otroci je oče brezposeln, mama pa je zaposlena za minimalno plačo. So vsakomesečno v stiski zaradi plačila položnic. Oče in mama kljub trudu ne vidita izhoda."

"Družina s 7 otroci živi v težkih socialnih razmerah. Mama je brezposelna. Šola je družini priskočila na pomoč tako, da za vse štiri osnovnošolske otroke plačuje prehrano, tabore in jim pomaga pri nakupu šolskih potrebščin in oblačil. Družina je v hudih finančnih težavah."

"Družina z dvema šoloobveznima otrokoma in dojenčkom živi v najemniškem stanovanju. Zaradi neplačanih finančnih obveznosti sta oba starša v postopku osebne izvršbe. Zaradi plačevanja najemnine, starši ne uspejo plačati niti obveznosti do vrtca in šole ter drugih rednih obveznosti, ki ostajajo že dlje časa neporavnane."

"V najemniškem stanovanju živi štiričlanska družina. Mati je nezaposlena in trajno nesposobna za delo. Družina se sooča z veliko finančno stisko. Pred leti sta bila staršema zaradi trimesečnega rehabilitiranja v bolnišnici odvzeta oba otroka. Takrat so se tudi nabrali dolgovi, zaradi katerih sta takrat vzela kredit, ki pa ga sedaj ne uspeta poplačevati. Za preživetje si denar izposojajo pri sorodnikih."

"Petčlansko družino sestavljajo trije otroci. En šoloobvezen, en v vrtcu, tretji pa zaradi močne motnje avtističnega spektra ostaja doma. Motnjo avtističnega spektra ima tudi mlajši bratec, ki mu je bil v vrtcu dodeljen spremljevalec. Mati je brezposelna, decembra pa je službo izgubil tudi oče. Družina živi v najemniškem stanovanju in finančno ne zmorejo mesečno poravnati niti osnovnih potrebščin."

"Mati, s štirimi otroci, je z možem v ločitvenem postopku. Dva otroka obiskujeta osnovno šolo, dva sta predšolska. Mati je brezposelna. Rednih mesečnih dohodkov kot družina nimajo. Prej je za stroške skrbel mož, sedaj so ostali brez prihodkov."

dezurni@staria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice