Gorenjska
2753 ogledov

Pod vtisi hude nesreče opozarjajo, prosijo, ...

Reševanje v gorah, GRS Kranjska Gora
1/2
A. S., GRS Kranjska Gora Le po zaslugi hitremu posredovanju gorskih reševalcev, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno ekipo GRZS in helikopterske nujne medicinske pomoči je planinec preživel nesrečo v severni steni Male Mojstrovke.
Gorski reševalci društev GRS Kranjska Gora in GRS Bohinj so dva dni zaporedoma reševali tuje turiste oziroma planince, ki so se brez ustrezne zimske opreme odpravili na turo v naše gore. Pod vtisi hude nesreče na Mali Mojstrovki so gorski reševalci na javnost naslovili poseben apel, že danes navsezgodaj so izgubljenega in podhlajenega turista reševali še v dolini Pišnice na območju Kranjske Gore.

V apelu gorski reševalci opozarjajo, da je za obisk gora še vedno nujna zimska oprema (dereze, cepin ustrezna obutev, topla oblačila, plazovni trojček), izkušnje in tudi znanje, kako opremo uporabljati in se varno gibati v gorah v zimskih razmerah.

Glede zadnje reševalne akcije, ki se je začela danes pred 7. uro uro zjutraj, pa naslednje: tuji državljan se je že včeraj napotil iz Trente proti Vršiču, od tam pa se je namenil proti Tamarju, kjer naj bi prespal. Toda na poti v Tamar je zgrešil pot in je zavil v dolino Male Pišnice. "Potem, ko je noč prevedril v gozdu in iskal pot, je proti jutru le poklical na pomoč. Izmučenega in malo podhlajenega so ga našli gorski reševalci GRS Rateče in GRS Kranjska Gora, helikopter Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo, pa ga je odpeljal v dolino," so pojasnili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Brez ustrezne opreme, nepripravljeni

V nedeljo 21. maja, so kranjskogorski gorski reševalci reševali dva nemška planinca, ki obtičala v zasneženi steni Prisanka. Ker nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, niti toplih oblačil ali ustrezne obutve, sta ostala ujeta v steni. V sodelovanju z združeno GRZS - HNMP ekipo in posadko helikopterja Slovenske vojske, so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora varno in nepoškodovana rešili na izhodišče, na Vršič.

Že naslednji dan, v ponedeljek, 22. maja, so krajskogorski gorski reševalci ponovno prejeli poziv, da se je v severni steni Male Mojstrovke zgodila huda gorska nesreča. Eden od planincev je zdrsnil z zelo zahtevne zavarovane planinske poti 200 metrov preko navpične stene in pristal v snegu. Bil je zelo hudo poškodovan.

Reševanje v gorah, GRS Kranjska Gora | Avtor: A. S., GRS Kranjska Gora A. S., GRS Kranjska Gora

"Verjetno gre hitremu posredovanju gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo in pa veliki meri sreče zasluga, da je planinec, padec po nam znanih informacijah preživel. Zaplezane tuje planince, k sreči nepoškodovane, so z Rušnega Vrha v bližini Črne Prsti, reševali tudi bohinjski gorski reševalci," so navedli v sporočilu za javnost.

Prošnja vsem, ki delajo v turizmu

Ker je nesreč tujih turistov-planincev, ki zahajajo v naše gore v večini nepripravljeni ali slabo pripravljeni in brez ustrezne opreme, vedno več, gorski reševalci prosijo in pozivajo vse, ki delajo v turizmu oziroma s turisti, "da svoje goste opozorite na zelo zahtevne razmere v naših gorah, na uporabo ustrezne opreme ali jim svetujete najem gorskih vodnikov. Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov. Za vašo pomoč se vam iz srca zahvaljujemo," so še zapisali v sporočilu GRZS.

Nesreča tuje turistke

S Policijske uprave Kranj so danes poročali o nesreči 54-letne tuje državljanke, ki se je včeraj popoldne poškodovala na gozdni cesti nad vasjo Zasip blizu Blejskega Vintgarja. S partnerjem sta najprej kolesarila, nato pa pešačila proti Blejskemu Vintgarju. Ker je bila pot ozka, strma, blatna, mokra in spolzka, sta se obrnila.

Pri vračanju je pohodnica stopila preblizu roba poti in skupaj s kolesom, ki ga je potiskala ob sebi, padla po travnatem pobočju in se ustavila približno 20 metrov nižje. Na kraju so poškodovanki pomoč nudili gorski reševalci GRS Radovljica, zdravstveno osebje in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika. S helikopterjem Slovenske vojske so jo nato prepeljali v UKC Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

reševanje v gorah helikopter reševalci gore GORE Gorenjska Štirje zaplezani, eden huje poškodovan planinec KRONIKA Gorenjska Po zdrsu padel v globino

 

Komentarjev 3
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:49 25.maj 2023.

    Kje se morm javit, da me gratis zapeljejo s helikopterjem na Kredarico?? A bo že končno nekdo reagiral od telih vlad in izdal odlok, da je vsako reševanje samoplačniško!! Taubi in vsi pred njim ajde izkažte se!!

  • rd2dmk2 18:37 24.maj 2023.

    še kakšen dan pa se bo našel kakšen turist ki bo prilezel do kredarice s električnim biciklom. potem pa pri oskrbniku v koči napolnil baterijo do vrha. za dol bo pa s i omislil helikopter.. s spoštovanjem dragi GRS, najprej ...prikaži več apel na vlado, da sprejme predpis, da se zaračuna vsako reševanje , kjer so neprimerna oprema in neumestni postopki. p.s. a veste da vas zavarovalnica noče nezgodno zavarovat, če se ukvarjate z adrenalinskim športom. ne pozabit to povedat agentu, da ne bo premija šla v nulo

  • karantanc56 13:25 24.maj 2023.

    Dokler imamo reševanje gratis, bedaki silijo v gore!