Gorenjska
1433 ogledov

Položnice bodo višje

Čistilna naprava Shutterstock
Odkar Madžarska ne sprejema več komunalnega blata iz slovenskih čistilnih naprav – Slovenija ga je tja izvozila skoraj 90 odstotkov –, so se cene odvzema povišale za trikrat. Dokler rešitve ni, se višajo cene položnic za komunalne storitve.

Številni upravljavci čistilnih naprav po Sloveniji, tudi Komunala Kranj, se že slabo leto dni ubadajo s težavo, kam z odvečnim muljem, ostankom po čiščenju odpadnih komunalnih voda.. Skoraj devet desetin vsega slovenskega mulja je prej po dokaj nizki ceni (približno 70 evrov/tono) potovalo na Madžarsko v nadaljnjo predelavo. Tudi zaradi tega doslej ni bilo potrebe po razvijanju ustreznih lastnih kapacitet za ravnanje z blatom. 

Odkar je Madžarska prenehala uvažati blato, pa komunalna podjetja težave rešujejo na različne načine: okoli 10.000 ton komunalnega blata sprejmeta sežigalnici v Celju in v Anhovem, ostalo pa zdaj izvažajo v druge tuje države – Komunala Kranj v Avstrijo –. a to pomeni precej viške stroške: cena odvzema se je v letu dni dvignila s 70 na 240 in več evrov na tono. 

Od dva do dobre tri evre

Nekatere občine so zato že zvišale cene izvajanja gospodarske javne službe čiščenja odpadnih voda, v zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije pričakujejo, da se bo za tako potezo odločilo še več izvajalcev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. V Mariboru denimo že od aprila gospodinjstva plačujejo 3,5 evra več, na Ptuju dobra dva evra več, mnoge občine pa so podražitev zapakirale v pakete z drugimi postavkami.

Ker tako ne bo šlo v nedogled – stroški so visoki, zaradi omejenega obsega izvoza blata pa se številne slovenske čistilne naprave in rezervne skladiščne kapacitete hitro polnijo, kar bremeni tudi okolje –, na nacionalni ravni iščejo najbolj ustrezne rešitve. Na GZS pri tem sodelujejo z ministrstvom za okolje in prostor. Omenjena težava se namreč lahko uredi le na sistemski ravni, saj so tudi večje čistilne naprave (med te sodi tudi kranjska) občutno premajhne za samostojno predelavo. 

položnica UPN QR koda Slovenija Znesek na položnici bo višji

Slovenija zaenkrat nima zadostnih zmogljivosti za energetsko izrabo vsega preostalega blata. Dokler ministrstvo ne bo našlo konkretne sistemske rešitve in zagotovilo sofinanciranja za višje komunalne stroške, kakor je obljubilo, bodo ta strošek občutili predvsem državljanke in državljani.
To se bo lahko na cenah položnic v večini občin poznalo ob koncu leta 2020 ali v letu 2021, ko se cene gospodarskih javnih služb sprejemajo tudi na osnovi poračunov preteklih višjih realiziranih stroškov.
Podražitev v občinah, ki jih pokriva Komunala Kranj, naj bi bila na položnicah vidna februarja prihodnje leto. Po prvih ocenah bo znesek zaradi odpadnega blata višji za nekje tri evre.
 

Komentarjev 5
  • rexuathe 18:22 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • seicacun 14:42 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Avatar vec
    vec 14:39 09.december 2020.

    Dokler rešotve ni HAHA DOBRA, dokler ne pogruntajo DRUGEGA razloga za zvišanje, znižali pa ne bodo NIKOLI.