Gorenjska
1709 ogledov

Praznik v Cerkljah: krvavški vodovod uradno odprt

krvavški vodovod, slovesnost Janez Kotar/ MInistrstvo za naravne vire in prostor Ob traku od leve proti desni: župan občine Vodice Aco Franc Šuštar, minister Uroš Brežan, župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj. V ozadju sta župan občine Šenčur Ciril Kozjek in podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.
Minister za naravne vire Uroš Brežan je skupaj z županom nosilne občine projekta, Občine Cerklje na Gorenjskem, Francem Čebuljem, uporabi uradno predal nov krvavški vodovod, so sporočili z Ministrstva za naravne vire in prostor.

Minister Brežan je na slovesnosti, ki je potekala pred novo vodarno za pripravo vode, ob cesti proti Krvavcu, poudaril, "da je nemotena vodooskrba s čisto in kakovostno pitno vodo ena od prednostnih nalog našega ministrstva in vlade. Zaključek projekta krvavškega vodovoda je pomemben mejnik na tej poti." Izpostavil je, "da je krvavški vodovod ključen projekt oskrbe s pitno vodo na tem območju. Za občine Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Šenčur, Komenda in Vodice pa predstavlja vodovod pomemben mejnik v razvoju."

Gradili tudi s pomočjo kohezijskih sredstev

Ministrstvo za naravne vire in prostor  je v projektu sodelovalo v vlogi posredniškega organa in kot sofinancer iz kohezijskih sredstev iz obdobja 2014–2020. V tem okviru je bil zgrajen tudi krvavški vodovod, ki mu je bilo dodeljeno kar šest milijonov evrov kohezijskih sredstev. S pomočjo sredstev evropske kohezije politike in s pomočjo državnih sredstev (v skupni vrednosti 7,2 milijona evrov) ter ob sodelovanju prej omenjenih občin, je bilo v okviru tega projekta zgrajeno dobrih 24 kilometrov cevovodov, zajetje pitne vode, vodohran Taber kapacitete 800 kubičnih metrov, predvsem pa eden najsodobnejših objektov za pripravo pitne vode v naselju Grad.

Minister je še poudaril, da je "vsa infrastruktura nujni pogoj za večjo zanesljivost in varnost oskrbe s pitno vodo ter za večjo učinkovitost upravljanja z vodovodnimi sistemi. Z izgradnjo infrastrukture, ki jo danes slovesno odpiramo, bo skoraj 30 tisoč prebivalcev naše države deležno boljše oskrbe s pitno vodo."

15 milijonov evrov vreden vodovod je po številnih zapletih začela pred tremi leti, se pravi sredi 2020, graditi Gorenjska gradbena družba. Zaradi epidemije in drugih težav je bila gradnja končana v 1040 dneh. Uporabno dovoljenje so pridobili že februarja 2023, zdaj pa je vodovod v poskusnem obratovanju. Predvidoma bodo na sodišču v Kranju v kratkem rešili tudi spor med Občino Cerklje in Občino Šenčur glede financiranja.

dezurni@styria-media.si

ilustracija voda, pipa, pitna voda KRVAVŠKI VODOVOD Gorenjska Ni pogodbe, ni plačila Novice: Gradnja bo potekala pol leta dlje, do novembra - Gradnja, krvavški vodovod, voda, občina Cerklje na Gorenjskem KRVAVŠKI VODOVOD Gorenjska Gradnja bo potekala pol leta dlje, do novembra Krvavški vodovod, Cerklje na Gorenjskem TOŽBA Gorenjska Krvavški vodovod končan, računi še neporavnani

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.