Gorenjska
230 ogledov

"Prioriteta naj bo matura, šele nato druženje"

matura Te dni na treh slovenskih gimnazijah intenzivno poteka mednarodna matura.
Prvi del splošne mature, esejski del materinščine, se je na gimnazijah začel v torek, te dni na treh slovenskih gimnazijah (na kranjski, bežigrajski in drugi mariborski) intenzivno poteka mednarodna matura. Šole striktno skrbijo za izvajanje protikoronskih ukrepov, ravnatelj Gimnazije Kranj, Aljoša Brlogar, poziva učence, da dajo v prihajajočih dneh in tednih pred druženjem prednost maturi.

Mednarodna matura že od ponedeljka dalje intenzivno poteka med drugim tudi na Gimnaziji Kranj: piše se skoraj vsak dan do 20. maja, pri tem pa veljajo strogi vladni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa – na kranjski gimnaziji se jih držijo in so bili nanje pripravljeni, čeprav so jih dobili dokaj pozno, je poudaril ravnatelj gimnazije, Aljoša Brlogar: "Navodila in protokol za izvajanje mature smo dobili dokaj pozno. Kljub temu niso bila nekaj nepričakovanega, zato smo bili lahko že vnaprej delno pripravljeni."

Da bi se prvi del splošne mature na Gimnaziji Kranj odvil čim bolj uspešno, je ukrepom in priporočilom primerno pouk za maturante že v ponedeljek po počitnicah potekal na daljavo. "Tako smo zmanjšali možnost morebitnih karanten zaradi visoko rizičnega kontakta ter možnost prenosa korona virusa med maturanti splošne mature," je dodal Brlogar, ki se močno zavzema za to, da bi imeli vsi dijaki možnost odpisati maturo kar se da uspešno.

V šolo z masko in brez telefona

Največji poudareki pri ukrepih ob pisanju mature, ki jih narekuje vlada, je na vzdrževanju medsebojne razdalje, rednem umivanju in razkuževanju rok ter prezračevanju prostorov. Na NIJZ v dokumentu s higienskimi priporočili navajajo še nekatere druge ukrepe: dijaki naj s seboj prinesejo s seboj svoje pisalo in rezervno pisalo (ker naj si predmetov ne posojajo zaradi možnosti prenosa okužbe), poleg tega še masko, razkužilo za roke, vrečko, v katero bodo odložili uporabljeno masko in jo po končanem izpitu odvrgli ali odnesli v pranje domov, steklenico s pitno vodo in prigrizke.

Poleg tega je nekoliko drugačno navodilo v zvezi z mobilnimi napravami: "Priporočamo, da se telefonov in drugih elektronskih naprav ne pobira, zaradi večje možnosti prenosa virusa pri pobiranju in delitvi telefonov," so zapisali  maturantje morajo tako na šolo priti brez telefona ali ga hraniti na drugem mestu v šoli, v razredu se jih ne pobira več. Prav tako priporočajo, naj dijaki za prihod v šolo ne uporabljajo javnega prevoza.

Vsak dan na PCR testiranje?

Eden izmed perečih problemov za vse maturante je na prvem mestu seveda sama okužba s covidom-19, ki bi jim onemogočila opravljanje mature v spomladanskem roku, prav tako pa težavo predstavlja dodeljena karantena ob visoko rozičnem tesnem stiku z okuženo osebo prav v času opravljanja mature.

Maturantje lahko karanteno izjemoma prkinejo za opravljanje maturitetnega izpita na način, da opravijo PCR testiranje 24 ur pred vsakim maturitetnim izpitom v času karantene. "Ob pristopu k maturitetnemu izpitu predložijo laboratorijski izvid o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa," so zapisali v Protokolu testiranja PCR za kandidate za maturo. "Če imajo v tem času več maturitetnih izpitov, morajo pred vsakim izpitom opraviti testiranje, če je od testiranja že preteklo 24 ur.«

To zna biti v prihodnjih dneh problematično prav za maturante mednarodne mature, saj ti opravljajo izpite tri tedne v maju v precej strnjeni obliki, je zaskrbljen Aljoša Brlogar. "Ravno zato smo si želeli, da bi bil negativni izvid PCR, s katerim maturant začasno prekine morebitno karanteno, veljaven več kot 24 ur. Tako bi se maturant, ki je v karanteni, izognil vsakodnevnemu testiranju, če ima izpite dva ali več dni zapored. Žal pa protokol zahteva test, ki ni starejši od 24 ur."

Najboljši recept: čim manj stikov

Za uspešno možnost opravljanja mature v spomladanskem roku še vedno velja v tem času čim bolj omejiti svoje stike in druženje prestaviti na čas po maturitetnih preizkusih. "Že pred pričetkom počitnic smo maturante opozarjali, naj bodo pozorni na stike, naj bo njihova prva prioriteta matura in šele nato druženje, za katerega so sicer prikrajšani v teh časih. Vsaj v tisti obliki, ki pritiče najstniškim letom. Bo pa za druženje dovolj priložnost in časa po opravljeni maturi," dodaja Brlogar.

Po njegovem mnenju so dijaki kljub dolgotrajnemu šolanju na daljavo na preizkus zrelosti dobro pripravljeni: "Zaupam dijakom in profesorjem, ki so se v tem letu dobro prilagodili izvajanju pouka na daljavo. Nekaterim so z nasveti pomagali spretnejši kolegi ali celo dijaki sami. Tako eni kot drugi so se skupaj trudili za uspešno pripravo na maturo. Zato verjamem, da bodo naši maturantje kljub neobičajnemu pouku v 4. letniku dobro opravili z maturo," je še povedal ravnatelj kranjske gimnazije in dodal, da znanje in uspeh na maturi nista le rezultat zaključnega letnika, ampak se vse to začne graditi že v prvem letniku dijaških let.

Komentarjev 1
  • Wendi_Perez 15:14 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice