Gorenjska
2463 ogledov

Rušenje morali začasno zaustaviti, to je razlog

Plaz Bohinjska Bela Slovenska vojska/Twitter
Začelo se je odstranjevanje objekta vojašnice na plazu na Bohinjski Beli, a so ga morali začasno zaustaviti.

Izvajalec del, ki ga je najelo ministrstvo za obrambo, je pred tednom dni začel odstranjevati skladiščni objekt vojašnice na Bohinjski Beli, ki ga je lani novembra spodkopal plaz in se je tako znašel na robu prepada. Zaradi deževja se je v teh dneh rušenje začasno ustavilo, saj je treba počakati na varne razmere.

Kot so danes za STA pojasnili v Slovenski vojski, so v prvih dveh dneh rušenja varno odstranili vse notranje regale skladišča, polovico kritine na skladišču in tudi kritino na sosednjem manjšem objektu.

Zaradi deževja, ki je povzročilo razmočenost tal, je sedaj rušenje začasno zaustavljeno, saj se plazenje nadaljuje. Nekaj materiala je tudi že spolzelo v Savo Bohinjko, saj je drsenje zemljine spodkopalo temelje objekta.

"Z ukrepom prekinitve odstranjevanja omenjenega objekta in manjše stavbe v njegovi bližini, želimo predvsem počakati na pogoje, ki za izvajalce del ne bodo predstavljali tveganja," so pojasnili v Slovenski vojski in poudarili, da je varnost na prvem mestu.

Delo narekuje vreme

Nadaljevanje aktivnosti bodo tako narekovale ustrezne vremenske razmere. Izvajalec bo na gradbišče pripeljal tudi dodatno specialno mehanizacijo, to je daljše hidravlične roke in priključke, s katerimi bo gradbeno konstrukcijo in material odstranjeval na varni razdalji ter ju vlekel stran od nevarnega območja plazišča.

Odstranitev skladišča in manjšega sosednjega objekta je potrebna zaradi nevarnosti njunega zdrsa v strugo Save Bohinjke in njene zajezitve. Se je pa samo rušenje lahko začelo šele po umiritvi razmer na plazišču in po pridobitvi izvajalca ter ustreznih dovoljenj. Skladišče je vojska že kmalu po začetku plazenja varno izpraznila, že prej pa v njem ni bilo orožja ali druge nevarne opreme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:03 27.februar 2024.

    In kdo je izvajalec ? So imeli javni razpis, da izberejo najdražjega in preverjenega gradbinca. To je sedaj že ustaljena praksa in preverjen recept barona Zidarja..