Gorenjska
4833 ogledov

S 500 evri pokojnine in tremi mladostniki je težko

Božična darila
Letošnje leto je številne družine pripeljalo na rob preživetja. Epidemija je mnoge pahnila v hudo stisko. V Kranju bodo prav zato tudi letos v decembru izpeljali dobrodelno akcijo "V Kranju dobro v srcu mislimo", ki ga na pobudo župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca vodita Zavod za turizem in kulturo Kranj skupaj z Društvom prijateljev mladine Kranj.

Zgodbe družin, ki so se znašle v stiski, so težke. Letošnja epidemija je stiske zaradi večje brezposelnosti še okrepila, strahovi staršev in otrok pa so veliki. »Mož je imel do pred nekaj meseci še službo. Ko je zbolel za covidom-19, je bil nekaj časa v bolnišnici. Zaradi težav s pljuči in hrbtenico je bil dlje časa na bolniški. Potem je na žalost ostal brez službe. Imava štiri šoloobvezne otroke in enega predšolskega. Eden od njih ima lažjo motnjo v duševnem razvoju. Obstoj naše družine je ogrožen in za preživetje nujno potrebujemo finančno podporo,« piše ena od kranjskih družin, ki jim epidemija ni prizanesla. 

 

V nezavidljivih situacijah so se znašli predvsem otroci. Osnovnošolka iz Kranja je tako izgubila očeta, mati pa je imela dve možganski kapi. Zanjo sedaj skrbijo stari starši, ki jih pesti huda finančna stiska. Živijo skromno in si želijo zdravja ter le toliko sredstev, da bi deklici lahko omogočili dostojno otroštvo. Druga babica pa piše: "Sem babica treh mladoletnih vnukov, ki so ostali v moji oskrbi. S 500 evri pokojnine se trudim vsem trem priskrbeti osnovne stvari, saj se starša ne vključujeta v preživljanje otrok. Vse bi dala za njih. So skromni in sploh ne vem, kako naj jim omogočim vse, kar potrebujejo."

 

Še več žalostnih zgodb so na Mestni občini Kranj prejeli iz Osnovnih šol Simona Jenka, Matije Čopa, Helene Puhar, Predoslje in Orehek ter kransjke enote Centra za socialno delo Gorenjska. Zato so se odločili, da tudi letos pripravijo decembrsko humanitrno akcijo. Nekatera podjetja in posamezniki so se na pobudo župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca tako že odzvali. »Naprošam pa tudi tiste občanke in občanke, ki si to lahko privoščijo, da stopijo z nami na to dobrodelno pot in nam s sredstvi pomagajo osrečiti tiste naše krajane, ki nas ta hip najbolj potrebujejo. Naj vedo, da v težkih časih niso sami in da – kot je lepo zapisal že naš največji pesnik France Prešeren – dobro v srcu mislimo. Pomagajmo jim vsaj za kratek čas narisati nasmeh na obraz in temačne dni spremeniti v svetle, polne upanja,« je ob tem povedal kranjski župan.

 

Pomaga lahko prav vsak

Z željo, da bi vsak od nas videl svetlo prihodnost in ker si sleherni človek zasluži dostojno življenje, v Kranju torej tudi letos nadaljujejo humanitarni projekt "V Kranju dobro v srcu mislimo". Družinam lahko pomagate tako, da na številko 1919 pošljete sporočilo KRANJ5 in tako prispevate 5 evrov. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemach in T2. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletnih straneh občine in Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Lahko pa s sklicem 500-21112020 nakažete prostovoljni prispevek na račun Društva prijateljev mladine Kranj  SI56 6100 0000 5487 540, odprtem pri Delavski hranilnici, d. d., Ljubljana.

 

Humanitarni projekt "V Kranju dobro v srcu mislimo" bo trajal do 24. decembra do polnoči. Dan pozneje, 25. decembra, pa bodo objavili znesek zbranih sredstev. 

 

Lani zbrali dobrih 11.000 evrov

Lani je Mestna občina Kranj skupaj s podjetji in posamezniki v dobrodelni akciji "V Kranju dobro v srcu mislimo" zbrala več kot 11.000 evrov. S tem so olajšali življenje desetim izbranim družinam in posameznikom v stiski. Mlad fant iz enostarševske družine si je tako plačal in tudi zaključil šolanje, kar mu omogoča vpis na fakulteto. Danes 23-letna študentka invalidka je zaradi donacij opravila vozniški izpit in postala bolj samostojna. Petčlanska družina pa je delno poplačala stanovanjski kredit in vsaj za nekaj čas malo lažje zadihala.

Komentarjev 24
  • corlaydrug 05:29 20.december 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • compracu 07:31 18.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • glocokdo 17:33 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

Sorodne novice