Gorenjska
256 ogledov

Še en da za referendum o novi občini

Komisija državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je podprla predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino. Člani komisije so izpostavili, da je treba ljudem dati priložnost, da povedo svoje mnenje na referendumu.

Milan Ozimič je povedal, da se volja prebivalcev izkaže na referendumu in da je prav, da se sami odločijo, v kateri občini želijo živeti. Enako sta med drugim izpostavila tudi Franci Rokavec in Franjo Naraločnik. "Ne smemo dajati nobene ovire temu, da bi se ljudje sami odločali," je poudaril tudi Franc Golob. Člani komisije so spomnili, da bi nova občina izpolnjevala postavljene kriterije in da je pobuda za referendum legitimna ter v skladu z zakonodajo. Rokavec je spomnil, da je v Sloveniji tudi cela vrsta občin, ki teh pogojev niti ne izpolnjuje. Vendar so prebivalci vseeno zadovoljni, saj še ni videl pobude za ukinitev kakšne občine.

Davorin Terčon je ob podpori za referendum glede Občine Golnik opozoril prav na sistemsko problematiko glede ustanavljanja novih občin, saj več kot polovica občin ne izpolnjuje postavljenih kriterijev. Ob tem je pozval k razmisleku o tem, da bi vzpostavili sistem, po katerem bi imeli v Sloveniji ustrezne občine, pa tudi vmesni pokrajinski nivo lokalne samouprave. Nekaj dilem je izpostavil tudi predsednik komisije Dušan Strnad. Postavil je vprašanje, ali gre pri ustanovitvi nove občine dejansko za voljo ljudi ali politični projekt. "To se bo verjetno razčistilo na referendumu, vendar če je že sedaj absolutno nasprotovanje, bi bilo morda vredno razmisliti, ali je referendum sploh smiseln," je dejal.

Bogomir Vnučec je prepričan, da bi bila ustanovitev Občine Golnik lahko vzor uspešnega projekta. Zlasti je izpostavil možnost, da bi se novoustanovljena občina lahko osredotočila na razvoj podeželja, saj so potrebe tega območja drugačne kot potrebe in interesi mesta. Sicer pa sam, kot je izpostavil, nasprotuje drobljenju občin.

NOVA OBČINA Gorenjska Vlada podprla referendum za ustanovitev občine Golnik

Predlogu za ustanovitev nove občine in tudi za sam razpis referenduma, kot smo že proočali, medtem nasprotuje kranjski mestni svet. V skladu s tem je kranjski mestni svetnik ter član komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Igor Velov na današnji seji komisije glasoval proti predlogu. Pri tem je bil edini, saj so ostali člani predlog podprli.

NOVA OBČINA Gorenjska Župan je močno povzdignil glas

O novi občini razpravljajo tudi krajani

Včeraj je bila v Predosljah javna seja svetov Krajevnih skupnosti Britof in Predoslje. Dvorana je bila sicer precej polna, a do kakšnih konkretnih zaključkov niso prišli. Danes ob 18.00 bodo o tej temi govorili tudi na Kokrici, v telovadnici tamkajšnje podružnične šole. Tudi tokrat bosta argumente za in proti predstavila kranjski župan Matjaž Rakovec in ena od pobudnikov nove občine, sicer tudi kranjska mestna svetnica, Barbara Gunčar. Predstavitev, ki se bo začela, je odprta za javnost. Udeleženci morajo sicer izpolnjevati pogoje PCT.

Zadnjo besedo bo sicer imel Državni zbor. Na pristojnem odboru naj bi o razpisu referenduma govorili 4. novembra. Po njihovi odločitvi bo predlog nato romal še na plenarno sejo parlamenta, kjer bodo poslanci o razpisu referenduma tudi glasovali. Da bo ta izveden, ga mora podpreti večina poslank in poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.