Gorenjska
2634 ogledov

Župan je močno povzdignil glas

O nameri ustanovitve nove občine Golnik so na izredni seji razpravljali tudi mestni svetniki Mestne občine Kranj.

Župan Matjaž Rakovec je poudaril, da ni proti izvedbi referenduma, a ob tem izpostavlja, da bo ustanovitev nove občine prinesla številne negativne finančne učinke. »Tukaj ni tako preprostega računa, kot ga predlagatelji oziroma iniciatorji računajo. Če se bo teh sedem krajevnih skupnosti izločilo iz Mestne občine Kranj, ne smemo pozabiti, da je bil na tem območju v zadnjih letih izveden eden največjih projektov – GORKI, kar bo breme nove občine. Po naših izračunih bi se dolg na prebivalca v novi občini dvignil iz 321 na skoraj 1500 evrov, kar bi pomenilo za eno najbolj zadolženih občin v Sloveniji. Nova občina bi imela tudi dobrih 9 milijonov prihodkov, prav toliko sredstev pa bodo porabili za izpolnjevanje izvirnih nalog občine.«

Finančne posledice pa bodo po predvideni ustanovitvi nove občine po besedah Rakovca občutili tudi prebivalci. »Dobrih 10.000 prebivalcev bo moralo zamenjati vse osebne dokumente, kar bo posameznika stalo okrog 100 evrov. Zagotovo bodo višje tudi cene komunalnih storitev. Cene so sedaj enake po vsej mestni občini, po ločitvi pa bodo v novi občini zagotovo višje, kar kažejo tudi primeri v okoliških občinah. Cene bi bile višje za 40 do 60 odstotkov.« Ob tem je župan še izpostavil, da je sedanja Osnovna šola Predoslje premajhna za celotno novo občino. Posledično bi morali postaviti novo šolo s 16 oddelki, kar bi novo občino stalo več kot 5 milijonov evrov.

NOVA OBČINA Gorenjska Na kranjski občini niso naklonjeni novi občini

Svoje argumente je v imenu predlagateljev ustanovitve nove občine predstavila svetnica Barbara Gunčar, ki pa ni povedala nič novega, kar ne bi bilo že znano. »Vemo, da se bomo morali pogovarjati in bo težko. Še vedno pa smo prepričani, da bomo imeli v novi občini lahko precej nižja komunalni prispevki in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, na voljo bomo imeli 4 milijone sredstev za investicije, veliko pozornosti bomo namenili črpanju evropskih sredstev. Dolg, ki bo prenesen na novo občino, bomo lahko zelo hitro odplačali,« je prepričana Gunčarjeva.

NOVA OBČINA Gorenjska Bomo imeli posvetovalni referendum?

Njeni argumenti pa niso prepričali svetnic in svetnikov. V razpravi so vsi izpostavljali, da so proti drobljenju občine. Tudi trije svetniki, ki prihajajo z območja predvidene nove občine, so poudarili, da ne želijo živeti v novi občini. Pri tem so jih ostali svetniki tudi podprli z aplavzom. V razpravi je bilo tudi slišati, da so se razmere za krajevne skupnosti v zadnjem letu precej izboljšale in imajo spet večji vpliv na razvoj kraja.

Aplavz je pospremil tudi župana Rakovca, ki je pred glasovanje močno povzdignil glas in ga takega do sedaj še nismo bili navajeni. »Barbara s svojo ekipo zavaja s podatki. Mi moramo svoje občane in občanke zaščititi, da ne bodo ti lažnjivi podatki prišli do njih. Zato moramo biti proti referendumu, ker je vse, kar so prikazali, prirejeno. Vem, da smo v zadnjih treh letih dokazali, da znamo prisluhniti in najti skupen jezik tudi s tistimi, ki so na drugih bregovih. Zakaj danes tukaj ni poslanke SMC? Zato ker ne upa priti, ker hoče še nas skregati. Prav zato ne moremo skregati ljudi med sabo. V Kranju imejmo skupno občino, saj bomo samo tako lahko uspeli in kaj naredili.«

OBČINA GOLNIK Gorenjska Pobuda za novo občino je vložena v nadaljnji postopek

Svetniki so sprejeli pet sklepov

Pred glasovanjem je Barbara Gunčar sejo zapustila, ostali prisotni svetniki (odsotnih je bilo 7 od 33) z izjemo svetnice Ane Pavlovski, ki je glasovala le o seznanitvi s predlaganim odlokom za referendum o ustanovitvi občine Golnik, so predlagane sklepe potrdili.

Mestni svet je tako dal negativno mnenje k predlogu za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo Občino Golnik, ker ocenjuje, da razpis referenduma ni potreben, saj pobuda ne uživa širše javne podpore. Predlogu nasprotuje svet Krajevne skupnosti Golnik, po katerem naj bi nova občina nosila ime. Svet Krajevne skupnosti Predoslje ni prejel nikakršne pobude krajanov za odločanje za ali proti ustanovitvi nove občine. Ostali sveti krajevnih skupnosti na območju predlagane nove Občine Golnik pa se do predloga še niso opredelili. Niti ob nastanku niti dolgoročno nova občina ne bi zadostila pogoju finančne samostojnosti in razvoja, zato ne bi mogla v zadostni meri zadovoljevati potreb in interesov prebivalcev in izvrševati z zakoni določenih izvirnih nalog.

Mestni svet nasprotuje ustanovitvi Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo Občino Golnik, saj škoduje interesom občanov Mestne občine Kranj, vključno občanov na območjih krajevnih skupnosti Golnik, Trstenik, Goriče, Predoslje, Tenetiše, Kokrica in Britof. V primeru morebitnega razpisa referenduma pa Državnemu zboru predlaga izvedbo referenduma na celotnem območju Mestne občine Kranj, saj se z izločitvijo posega tudi v pravice in koristi ostalih občanov Mestne občine Kranj ter da se referendumski izid posebej ugotavlja in upošteva za vsa naselja na območju posameznih krajevnih skupnosti Golnik, Trstenik, Goriče, Predoslje, Tenetiše, Kokrica in Britof.

Mestni svet Mestne občine Kranj ob tem opozarja Državni zbor, da bi morebitni razpis referenduma z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo Občino Golnik lahko sprožil neustavljiv proces drobitev občin. Državni zbor bi v primeru razpisa referenduma za novo Občino Golnik težko odrekel možnost razpisa referenduma tudi drugim pobudnikom v drugih občinah, če bi posamezni poslanec ali skupina poslancev to zahtevala.

Predviden sedež nove občine Golnik v Predosljah NOVA OBČINA Gorenjska Bo poslanka prepričala kolege za referendum o še eni občini?
Komentarjev 5
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:11 11.oktober 2021.

    Še malo pa bo vsaka ulica v SLO svoja občina! Butale!

  • wolf2 08:25 11.oktober 2021.

    kaj a ne bo nihče omenil pravega vzroka za idejo o novi občini?

  • jakec42 08:28 09.oktober 2021.

    Potrebno jih je polovico ukinit,ne pa ustvarjat nove!

Sorodne novice