Gorenjska
154 ogledov

Tržič vabi na gregorjevo, kot ga ni nikjer drugje

Gregorjevo Občina Tržič
Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu.

Šego spuščanja lučk po vodi v Tržiču obudijo vsakega 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom” (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici.

Gregorjevo | Avtor: Občina Tržič Občina Tržič

Program letošnjega gregorjevega

Ponedeljkovo popoldne bo v Osnovni šoli Tržič popestreno z delavnico izdelovanja gregorčkov, v rovu pod dvorcem Neuhaus si bo mogoče ogledati razstavo gregorčkov in dobre pol stoletja star film o praznovanju gregorjevega v Tržiču, stojnice bodo ponujale nekaj izbranih jedi in pijač, še vedno bo odprta razstava v Galeriji Atrij Občine Tržič.

Če bodo razmere v Kurnikovi hiši omogočale, bodo tudi v njej razstavljeni gregorčki in v krušni peči se bodo pekli ptički, izdelani iz kvašenega testa.

18.00 - zbor v atriju Občine Tržič in nastop Pihalnega orkestra Tržič,
18.15 - sprevod z baklami po Trgu svobode do Osnovne šole Tržič,
18.30 - kulturni program učencev in učiteljev Osnovne šole Tržič in mojster Hatana,
19.00 - spust gregorčkov po Tržiški Bistrici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice