Gorenjska
1867 ogledov

V Lazah se bo začelo premikati

Peter Šalamon
V ponedeljek, 22. novembra, se na območju Industrijske cone Laze začenja gradnja prve faze fekalne kanalizacije.

Ena glavnih težav na območju Laz v Stražišču je, da na območju ni kanalizacije. Mestna občina Kranj (MOK) se z njeno izgradnjo ukvarja že od leta 2014. Leta 2018 so dobili za njeno izgradnjo gradbeno dovoljenje, a se je postopek zavlekel zaradi pritožb okoljske organizacije Alpe Adria Green, ki zastopa Civilno iniciativo za zeleno Stražišče. Eden glavnih očitkov je bil, da projekt ne predvideva izgradnje dvocevne kanalizacije od izliva do izvora. V ponovljenem postopku je Upravna enota Kranj nato v začetku leta izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo kanalizacijskega omrežja na tem območju.

Lastniki poslovnih objektov in stanovanj trenutno odvod fekalne vode rešujejo parcialno, večinoma pa je vsa voda speljana v greznice. Dolgoletna prizadevanja MOK se zdaj vendarle uresničujejo, saj se v ponedeljek, 22. novembra, začenjajo dela. Izvajalec ELICOM gradbeništvo, trgovina, storitve d.o.o. bo v prvi fazi zgradil dva kraka gravitacijske fekalne kanalizacije, krajši krak tlačnega fekalnega voda in črpališče fekalne kanalizacije. MOK bo hkrati obnovila tudi vodovod vključno s hišnimi priključki, cestiščem in meteorno kanalizacijo. Investicija je vredna 625.000 evrov, predvidoma pa bo končana spomladi 2022.

Industrijska cona Laze | Avtor:

»Pravnomočno gradbeno dovoljenje je pomenilo prelomni trenutek za MOK pri reševanju problematike na območju Industrijske cone Laze. Vloženi napori so se obrestovali in zdaj se lahko vendarle osredotočimo na dela. Skratka, pomemben korak za lokalno skupnost,« je začetek del pospremil kranjski župan Matjaž Rakovec.

LAZE Gorenjska Dela v Lazah se lahko začnejo

Večkrat potrjeno onesnaženje območja

Voda iz potoka Žabnica je po ugotovitvah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano onesnažena predvsem iz fekalnih razlogov. Da je izgradnja fekalne kanalizacije na območju Industrijske cone Laze prava rešitev, so torej potrdile tudi te ugotovitve vzorčenja in preiskave vode ter sedimenta na tem območju. To vrsto onesnaževanja bo treba urediti z ureditvijo kanalizacije, s katero se odvajajo odpadne vode, so zapisali v marčnem poročilu.

Odplake iz Industrijske cone Laze | Avtor:

Vzorci iz jezerca Račnjak pa so pokazali antropogeni izvor onesnaženja, ki se pripisuje odlagališču smeti. Gre za glinokopne jame, zasute z odpadki, ki predstavljajo stara bremena iz prejšnjega stoletja. Nahajajo se na državnem zemljišču na območju Nature 2000 in širšem vodovarstvenem območju Sorške reke. Da bi čim prej nadaljevali z reševanjem okoljske problematike na tem območju, je vodstvo MOK ponovno vzpostavilo v preteklih letih začete pogovore na to temo s pristojnimi ustanovami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice