Gorenjska
1095 ogledov

Več kot sto Kranjčanov odteklo svojo traso

pixabay
Letošnji Tek za Kranj – Memorial Vincenca Drakslerja , ki je običajno potekal po mestnih ulicah, se je tokrat odvijal drugače. Več kot sto tekačev je izbrano dolžino preteklo vsak zase. Najhitrejši med njimi so že znani.

»Če tečeš sam, je vedno težje«

V starem mestnem jedru prestolnice Gorenjske vsakoletno jesensko jutro dne v mesecu oktobru ulice preplavijo tekaški navdušenci. Njihov cilj? Preteči deset kilometrov ali pa nekoliko krajšo, 3,3-kilometrsko razdaljo, speljano po ulicah Kranja. Letos je bila organizirana prilagojena različica teka, tekači niso čutili povezanosti ob štartu, niso tekmovali eden ob drugem, so pa tekmovali drug z drugim – na daljavo – in vsekakor tudi sami s seboj.

Letos že četrtega Teka za Kranj se je tako udeležilo več kot sto tekačev – v primerjavi z lanskim letom, ko jih je teklo nekaj čez 2000, na prvi pogled to ni ravno dosežek – pa vendar gre za kar lepo število, glede na to, da je bil tek tako rekoč virtualen, imeti ob sebi nekoga, ki ga skušaš dohiteti ali prehiteti, pa tekačem pomeni veliko motivacijo. »Če tečeš sam, je vedno težje – nisi tako motiviran, kot če tečeš v skupini ali na tekmi. A nam tekačem takšne tekme pridejo zelo prav. Nas motivirajo, da vendarle ohranjamo formo,« je izvedbo teka komentiral Dino Grbić, tekač, ki je bil med udeleženci virtualnega teka najhitrejši na 10-kilometski razdalji. Svojo traso si je izbral na Sorškem polju, kjer pogosto opravlja tudi treninge: »Štartal sem iz Kranja proti Škofji Loki, po petih kilometrih sem se obrnil in šel po isti poti nazaj. Sem pa z rezultatom zelo zadovoljen, na tej trasi sem odtekel najboljši čas doslej,« dodaja Grbić.

Tokrat na tekmovanju tako ni bilo prerivanja, prehitevanja in dohitevanja, a zanesljiva udeležba znova dokazuje: Kranjčani radi tečemo. Štoparica je pokazala, da so bili pri tem, poleg omenjenega najhitrejšega na najdaljši razdalji, najuspešnejši še Jera Rakovec Nahtigal na 10-kilometrski razdalji v ženski konkurenci, na 3,3-kilometrski progi pa sta se najbolje odrezala Sebastjan Gregorin v moški in Maruša Cijan Brkič v ženksi konkurenci.

Pokali najboljše še čakajo

Poleg teka so organizatorji za tiste, ki raje kot tečejo hodijo, organizirali tudi pohod, pot je potekala po Poti Jeprškega učitelja – upajmo, da kateri izmed pohodnikov ni končal kot Jenkov literarni lik – na desnem bregu Save, med Drulovko in Bregom ob Savi.

Kot se za tekaški dogodek spodobi, bo ta, napovedano, končan s podelitvijo priznanj in pokalov, ko bodo razmere to omogočale. Zmagovalca najdaljše tekaške razdalje bosta prejela prehodni pokal, ta bo na ogled v eni izmed trgovin Fundacije Vincenca Drakslerja, sponzor prireditve, podjetje Arc-Kranj, pa bo najboljše tekače in izžrebane pohodnike nagradil še s praktičnimi nagradami.

Kranj je mesto športa

Z odzivom tekačev, ki so se teka udeležili, pa čeprav v virtualni preobleki, je zadovoljen tudi župan Kranja, Matjaž Rakovec. »Kranj je tudi v zahtevnih razmerah, ki jih v vsakdanje življenje vseh nas prinaša novi koronavirus, potrdil sloves športnega mesta. Veseli me, da ljudje skrbijo za svoje zdravje z rednim gibanjem ter da so se v takem številu individualno udeležili virtualne tekme,« je povedal. 

Tudi prireditelji teka, Atletski klub Triglav Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja, Mestna občina Kranj, Zavod za šport Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj in podjetje Dspot, so zadovoljni z udeležbo, njihove oči pa so uprte že v prihodnje leto, na 9. oktober 2021 in peti Tek za Kranj, ko bodo, vsaj upajo, mesto ponovno preplavili tekači in pokazali, da si Kranj zasluži sloves mesta športnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice