Gorenjska
902 ogledov

Vlada že na Gorenjskem

Janez Janša Anže Petkovšek
Kot v zadnji v okviru obiskov regij se vlada danes mudi na Gorenjskem.

Na obisk so se občine dobro pripravile. V okviru Sveta Gorenjske regije so imenovali koordinacijsko skupino, ki je zbrala vsa pereča vprašanja v vseh gorenjskih občinah. Izpostavili so vprašanja vzpostavitve regij, vzpostavitve gorenjske univerze, protipoplavne zaščite, obnove zaščitenih stavb in nacionalnega proračunskega sklada za kulturno dediščino. Močno si želijo poudariti tudi prometno problematiko in pridobivanje evropskih sredstev. Pri slednjih izpostavljajo, da je zanje najpomembnejše, da se zagotovi več sredstev za Zahodno Kohezijsko regijo in da se sofinanciranje projektov enako razvitih oziroma nerazvitih območij izenači, saj bomo le na ta način sledili skladnemu regionalnemu razvoju. Med glavnimi temami pa bo zagotovo tudi izgradnja nove regijske bolnišnice, o čemer bodo župani vpletenih treh občin – Kranja, Radovljice in Jesenic – govorili tudi s predsednikom vlade.

Kranj OBISK Gorenjska Vlada prihaja še na Gorenjsko

Predsednik vlade Janez Janša bo sicer po jutranjem delovnem posvetu obiskal Šolski center Škofja Loka, kjer si bo ogledal delavnice z dijaki in se sestal z vodstvom tamkajšnjih srednjih šol. Sledilo bo delovno kosilo s kranjskim, radovljiškim in jeseniškim županom na temo regijske bolnišnice, na katerem bo sodeloval tudi minister za zdravje. Nato bo v Šenčurju obiskal podjetje NiceLabel / Euro Plus. Predsednik vlade bo regijski obisk prav tako kot ostali člani vlade zaključil na večerni javni tribuni o razvoju gorenjske regije, ki bo potekala v Cerkljah na Gorenjskem in ki se je bodo udeležili tudi župani, podjetniki in drugi nosilci razvoja v regiji.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo v Kranju obiskal podjetje Iskra ISD, v Naklem se bo udeležil okrogle mize s podjetniki iz regije na temo načrta za okrevanje in odpornost, si ogledal nove proizvodne hale podjetja Intec Mkd, Kovinske konstrukcije v Bistrici pri Tržiču in se srečal z županom Občine Tržič Borutom Sajovicem.

Obrambni minister Matej Tonin, ki se je na Gorenjskem mudil že včeraj, je svoj obisk zjutraj nadaljeval v Škofji Loki, kjer se je srečal s tamkajšnjim županom Tinetom Radinjo. Obiskal bo tudi Prostovoljno gasilsko društvo Škofja Loka, nato pa se bo srečal še z županom Občine Žiri Janezom Žakljem, vodstvom podjetja Alpina in predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Žiri.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar bo obiskal podjetje Domel v Železnikih in podjetje Filc v Škofji Loki.

Finančni minister Andrej Šircelj bo obiskal Furs, Ajpes in UJP izpostave Kranj. Nato bo odšel na obisk Biotehniškega centra v Naklem, skupaj z ministrico Heleno Jaklitsch pa bo obiskal še Planinski muzej Mojstrana.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik obisk Gorenjske nadaljuje v Kranju, kjer bo obiskal podjetje Iskratel. V Tržiču se bo srečal z načelniki upravnih enot Gorenjske regije, v Škofji Loki pa se bo srečal s predstavniki nevladnih organizacij.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se bo na Brdu udeležil podelitve nagrad na področju socialnega varstva in rejništva za leti 2021 in 2020. Obiskal bo tudi obiskal CUDV Radovljica in podjetje Elan v Begunjah.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo obiskal Zdravstveni dom Radovlišča, še pred tem pa bo, kot rečeno, sodeloval tudi na delovnem kosilu predsednika vlade Janeza Janše z župani občin Kranj Matjažem Rakovcem, Radovljica Cirilom Globočnikom in Jesenice Blažem Račičem ter direktorjem Splošne bolnišnice Jesenice Markom Toplakom o novi regijski bolnišnici.

Šolska ministrica Simona Kustec bo obiskala OŠ in OŠPP Jela Janežiča v Škofji Loki, OŠ Križe, Vrtec Bled in Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo obiskal podjetje Ngen, energetske rešitve v Žirovnici. V Škofji Loki se bo na delovnem srečanju srečal z županoma občin Škofja Loka in Železniki, Tinetom Radinjo in Antonom Luznarjem. Obiskal pa bo tudi podjetje Elektro Gorenjska.

Minister za kulturo Vasko Simoniti se bo srečal z županom Občine Jesenice Blažem Račičem, obiskal Čebelarski muzej Radovljica ter si ogledal staro mestno jedro Tržič in obiskal Tržiški muzej.

Več gorenjskih kmetij bo obiskal kmetijski minister Jože Podgoršek, ki se bo v Predosljah srečal tudi z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem in se udeležil predstavitve projekta Stonogin zabojček.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak si bo ogledal podjetje Knauf Insulation, kjer mu bodo predstavili vizijo trajnostne gradnje in vzpodbujanja zelene urbane infrastrukture. Na delovnem kosilu z županom Občine Škofja Loka Tinetom Radinjo se bo med drugim pogovarjal o poplavni varnosti in kopalnih vodah, z županom Občine Naklo Ivanom Megličem pa se bo med drugim pogovarjal o parku Udin boršt.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač se bo udeležil delovnega kosila in obiskal Komunalno podjetje Tabre v Gozd Martuljku, obiskal Občino Žirovnica in si ogledal podjetje NGEN ter se udeležil pogovora z županom Občine Cerklje na Gorenjskem Francem Čebuljem.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch bo obiskala Muzejsko društvo Škofja Loka, Osnovno šolo Josipa Vandota Kranjska Gora ter skupaj s finančnim ministrom Planinski muzej Mojstrana.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič pa bo obiskal podjetje Optiweb, spletne rešitve v Škofji Loki, Srednjo tehniško šolo Kranj in Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske – Ragor.

 

Nekaj obiskov že v preteklih dneh

V tem tednu so sicer nekateri ministri in državni sekretarji že obiskali Gorenjsko. Prvi je že v torek na obisk prišel minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je obiskal Kranj in občine na Zgornjem Gorenjskem. V Kranju je tako minister napovedal skorajšnji začetek del na cesti Hotemaže - Britof. Postopki za izgradnjo avtocestnega priključka Kranj sever so v teku, steklo pa bo tudi projektiranje za nadgradnjo železniške postaje, je napovedal minister. Med drugim so govorili tudi o glavni vpadnici od Šenčurja in izgradnji štiripasovnice ter umeščanju severne obvoznice, je pojasnil župan.

Po srečanju z župani zgornjegorenjskih občin pa je minister dejal, da v kratkem pričakuje gradbeno dovoljenje za prvo fazo blejske obvoznice. V letu 2022 se bo začela graditi tudi kolesarska povezava Bled-Bohinj. Napovedani pa so tudi nadaljnji projekti na gorenjski železniški progi. Prav tako se obeta prenova bohinjske železniške proge. Tako za območje zgornje Gorenjske v prihodnjih nekaj letih napovedujejo za več deset milijonov evrov investicij v prometno infrastrukturo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je včeraj med drugim obiskal tudi Dom upokojencev Kranj. Z direktorico doma Nadjo Gantar je podpisal pogodbo za milijon evrov vredno investicijo v izboljšanje bivalnih pogojev. Kranjski dom je bil namreč uspešen na razpisu za sredstva React-EU, kjer je bil med gorenjskimi domovi uspešen tudi Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. Ta bo prejel 3,4 milijoni evrov za nov objekt za začasno namestitev in dnevno varstvo.

OBISK VLADE Gorenjska Gorenjska si želi pravičnejšo delitev evropskih sredstev
Komentarjev 8
  • PaPajapopi 17:31 10.december 2021.

    Prvi infektolog v državi, Kalimero, komunistični morilec več kot 5000 Slovencev – go home ! ! !

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:25 10.december 2021.

    Kako na Gorenjskem??? A niSta Poklukar in pocivalsek pozivala naj čim več zaposlenih dela od doma. A torej za vlado to spet ne velja???? Ali to pomeni da vlada ne dela ampak se samo sprehaja po noriškem kraljestvu.

  • optimist11 16:10 10.december 2021.

    S to naravnanostjo in brez JJ prepričljivo zmagajo. Na žalost so zadnja stranka , ki ima v stranki toliko bivših komunistov in še danes nastavlja udbovce. Ostale stranke (razen DESUS-a) so se pomladile, menjale članstvo. V SDS-u pa JJ tega ...prikaži več ne dovoli. Kućan je komunist, ta (JJ) je pa komunistični diktator.