Gorenjska
1515 ogledov

ZD Kranj: obravnave covidnih bolnikov ostajajo v zabojnikih

Zabojnik, Zdravstveni dom Kranj, otroci Peter Šalamon Eden od treh zabojnikov pred Zdravstvenim domom Kranj. Eden je namenjen predšolskim otrokom, drugi šolskim otrokom in tretji odraslim.
"V Zdravstvenem domu Kranj bomo z naslednjim tednom v zabojnikih zadržali le še obravnave »covidnih« pacientov, tako otrok kot odraslih," so nam na vprašanje, ali bodo od 25. aprila, kot je bilo napovedano, obravnavali vse bolne otroke znotraj zdravstvenega doma.

Poročali smo o nezadovoljstvu staršev, ker so bili prisiljeni z bolnimi otroki čakati na prostem na obravnavo v zabojniku pred kranjskim zdravstvenim domom, na mrazu, brez možnosti dostopa do previjalnice ali sanitarij. Potem ko so začeli zbirati podpise za peticijo proti diskrimaciji otrok in zahtevali odpravo neustreznih razmer ter tudi naslovili pritožbo z več kot tisoč podpisi na več naslovov, je direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura zavrnila očitke in hkrati napovedala, da bodo poskušali, če bodo razmere dovoljevale, do 25. aprila, obravnavati bolne otroke znotraj zdravstvenega doma in nič več v zabojniku.

Iz službe za stike z javnostjo ZD Kranj so nam danes sporočili, da bodo s ponedeljkom, 25. aprila, "vse druge preglede otrok z drugimi infektivnimi stanji vrnili v obstoječe čakalnice, kjer bomo z doslednim razporejanjem in naročanjem časovno ločili infektivne od neinfektivnih pacientov, na primer dve uri na dan bosta namenjeni samo infektivnim pacientom, v tem času (pa tudi pred in po tem) v čakalnici ne bo drugih pacientov. S toplim vremenom in višjimi temperaturami pričakujemo manj virusnih obolenj, ki so bila v zadnjem času v velikem porastu predvsem pri otrocih, najranljivejši skupini, ki je najbolj dovzetna za okužbe ter morebitne zdravstvene zaplete."

Kratkoročne rešitve za ločene infektivne ambulante znotraj zdravstvenega doma pa ni, so v minulih dneh skupaj pojasnjevali tako iz ZD Kranj kot iz Mestne občine Kranj, ustanoviteljice in lastnice objektov Zdravstvenega doma Kranj in zemljišč okoli stavbe.
ZD Kranj stoji na gosto naseljenem urbanem območju, kjer je za vsak poseg v prostor zaradi spremembe občinskih prostorskih načrtov potrebno široko soglasje in potrditev. "Rešitev bomo predvidoma poiskali znotraj projekta novega Satelitskega urgentnega centra, začetek gradnje bo morda konec leta 2022, zagotovo pa v letu 2023," napovedujejo pristojni.

Covidne razmere

Tri zabojnike so pred ZD Kranj postavili ob epidemiji covid marca 2020 in to je pomenilo kratkoročno rešitev, veljala pa je tudi v obdobju izjemnega porasta okužb z raznovstnimi virusi.

Po podatkih Sledilnika covid je v Mestni občini Kranj na današnji dan 388 aktivno okuženih s covidom-19, samo včeraj so jih na novo potrdili 23, dan poprej pa 34. V sosednji občini Šenčur je aktivno okuženih 89 občanov, občini Cerklje 69, občini Preddvor 63, občini Naklo 43 in občini Jezersko 15.

Izredne razmere zaradi pomanjkanja zdravnikov

Že več let pa vladajo v ZD Kranj izredne razmere, saj so zdravniki družinske medicine preobremenjeni in novih pacietnov ne sprejemajo več. Nedavna upokojitev zdravnika Francija Bečana je denimo pomenila, da je veliko njegovih pacientov ostalo brez osebnega zdravnika. Za pojasnila smo zaprosili v ZD Kranj.

Iz službe za stike z javnostjo so nam pojasnili, da je imel zdravnik Bečan zelo visok glavarinski količnik, okoli 3000. Njegovo ordinacijo in večino njegovih pacientov je prevzela zdravnica Natasha Gievski, a še vedno je ostalo brez zdravnika okoli 600 ljudi.

(Samo opomba: glavarinski količniki, s katerim opisujejo obremenjenost družinskih zdravnikov, ne predstavljajo števila bolnikov, ki so opredeljeni pri zdravniku. Število količnikov na bolnika namreč odraža predvidevanje, kako pogosta in zahtevna bo njegova obravnava. Najstarejši in najmlajši bolniki so tako obteženi z več količniki.
Otroci do enega leta in starejši nad 75 let imajo količnik 3, ljudje, ki so stari od 65 do 74 let imajo količnik 2,20 itd.)

Iz držav nekdanje Jugoslavije so zaradi pomanjkanja domačih zdravnikov, kot je razložila na nedavni aprilski seji kranjskega mestnega sveta tudi direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, skupaj zaposlili tri zdravnice, dve sta že nosilki ambulante družinske medicine.

Tudi na spletni strani ZD Kranj je možno prebrati obvestilo vsem pacientom ZD Kranj, ki so v zadnjem času ostali brez osebnega zdravnika. V mesecu maju jim bodo zagotovili obravnave v novi ambulanti, v kateri bodo razporejeni splošni zdravniki ZD Kranj. Ta ambulanta pa bo na voljo ob torkih in petkih dopoldne, urniki in vsi stiki bodo še objavljeni.

Nekdanji pacienti zdravnika Bečana morajo torej izbrati novega osebnega zdravnika oziroma se lahko od maja naprej naročajo v prej omenjeno novo ambulanto za paciente brez osebnega zdravnika.

V Zdravstvenem domu Kranj pa trenutno nihče od družinskih zdravnikov ne sprejema novih pacientov. Ob nenadni bolezni ali poškodbi pa seveda pomoč nudijo v Ambulanti za nujno medicinsko pomoč v ZD Kranj ali v urgentnem centru bližnje bolnišnice.

Nevpisani pacienti zdravnika Bečana pa se lahko, če so kronični bolniki in če potrebujejo listine za zdravljenje kronične bolezni oziroma morajo urediti bolniški stalež, še v aprilu z naročilom obrnejo na medicinsko sestro na telefonsko številko (04) 20 82 140.

 

Komentarjev 2
  • Melody_Townsend 10:01 25.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 21:10 22.april 2022.

    torej bolnike bomo obravnavali v kontejnerjih, tiste ne bolne pa v ambulantah.samoplačnike te pa pridemo obiskat na dom, pa še pico pa kavo pripeljemo.

Sorodne novice