Gorenjska
1105 ogledov

Že gradijo nove kablovode

Poljanska dolina, neurje
1/8
arhiv Elektro Gorenjska Razdejanje po ujmi 4. avgusta 2023 v Poljanski dolini.
Na Gorenjskem je bilo 4. avgusta v poplavah najbolj kritično na Škofjeloškem, in sicer od Medvod naprej vse do konca Selške in Poljanske doline. Cesti v Selško in Poljansko dolino sta bili zaprti, Žiri so bile odrezane od sveta. V neurju so se sprožili tudi številni zemeljski plazovi. Brez elektrike je ostalo več tisoč uporabnikov. Z vprašanji o razmerah, ocenjeni škodi in načrtovani obnovi smo se obrnili na Elektro Gorenjska.

Mag. Renata Križnar, predstavnica vodstva za korporativno komuniciranje na Elektro Gorenjska, je že v dneh, ko so bile razmere zelo zaostrene, za javnost ažurno sporočala podatke, kako je z električno oskrbo oziroma opozarjala na trud, ki so ga številni vlagali v to, da so bili vsi uporabniki čimprej oskrbljeni.

Voda je, kot je uvodoma razložila danes za Žurnal24, poplavila številne transformatorske postaje, sprožila zemeljske plazove, odnesla pa je srednjenapetostne daljnovodne in kablovodne povezave v Poljanski dolini. Zaradi poplav in plazov, ki so poškodovali ali uničili daljnovodne povezave, so bile prizadete tudi vasi pod Krvavcem, v Tržiču, na Jesenicah, v Bohinju in Železnikih.

Poljanska dolina, neurje | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska Razdejanje v Poljanski dolini. arhiv Elektro Gorenjska

Brez elektrike je bilo v petek, 4. avgusta, v najbolj kritičnih trenutkih 2700 uporabnikov, v petek zvečer 600 uporabnikov. Naslednji dan, v soboto, 5. avgusta je bilo brez elektrike 430, v nedeljo 138, v ponedeljek zvečer 132 uporabnikov. V torek v večernih urah je ekipam uspelo oskrbeti z električno energijo vse uporabnike na Gorenjskem, to je 92.200, je navedla Renata Križnar. 

Poljanska dolina, neurje | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska arhiv Elektro Gorenjska

Na lokacijah, kjer so se ekipe Elektra Gorenjska uspele prebiti same, so zagotovili zasilno oskrbo s pomočjo devetih agregatov ali s pomočjo rezervnih napajanja. Do območij, ki so bila odrezana od sveta, pa so morale ekipe počakati pristojne (civilno zaščito, gasilce, vojsko), da so zagotovili prehod.

"Na terenu je bilo vse dni več kot 60 zaposlenih skupaj z več kot 40 podizvajalci. Pomoč so nam ponudili iz drugih distribucijskih podjetij, pomoč so nam nudili monterji iz Elektro Primorska. Že v nedeljo, 6. avgusta, nam je tekom dneva uspelo zgraditi in priključiti nov 700 metrov dolg 20 kilovoltni daljnovod v Zmincu, ki je nadomestil podrt 20 kV daljnovod in je predstavljal začetek vzpostavitve energetske povezave za Poljansko dolino," je navedla in poudarila, da bosta do konca avgusta zgrajena dva nova 20 kilovoltna kablovoda, kajti zemeljski plazovi so odnesli kabelsko povezavo več vasem v Poljanski dolini.

Poljanska dolina, neurje | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska Razdejanje v ujmi 4. avgusta 2023 v Poljanski dolini. arhiv Elektro Gorenjska

 

Na območju Tržiča in Podljubelja je zemeljski plaz popolnoma uničil 1000-metrsko traso 20 KV daljnovoda. Ekipe so si ogledale teren, pripravile potrebne načrte za novo 20 kilovoltno kablovodno povezavo po novi trasi v dolžini približno 1400 metrov. Ta bo zgrajena do sredine septembra, do takrat pa bo Elektro Gorenjska oskrboval uporabnike s pomočjo agregata.

Po krajevnih nadzorništvih Elektra Gorenjska so zabeležili skupaj 60 okvar oziroma poškodb na srednje kot nizkonapetostnem nivoju. Največ, to je 16, je bilo okvar na nizkonapetostnem nivoju v krajevnem nadzorništvu Škofja Loka in Medvode, na tem istem krajevnem nadzorništvu je bilo še 12 okvar na srednjenapetostnem nivoju.

Neurje, Krvavec | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska Ob cesti do spodnje postaje žičnice Krvavec arhiv Elektro Gorenjska

Zaradi plazenja terena in poplav so bili poškodovani tako srednje napetostni daljnovodi, kot tudi srednje napetostni kablovodi. Zaradi plazov so morali sanirati 20 kV kabelske povezave na kar 11 lokacijah.

Na vprašanje, kakšno škodo imajo skupaj na energetskih objektih elektrodistribucije (tako po  poplavi 4. avgusta kot tudi po julijskih neurjih), je Renata Križnar odgovorila,  da "je trenutna ocena škode približno pol milijona evrov. Gre predvsem za škodo, ki je nastala na srednje in nizko napetostnih daljnovodnih povezavah, veliko pa je poškodb tudi na kabelskih povezavah in kanalizacijah.

Povzročeno škodo namerava Elektro Gorenjska pokriti iz naslova vzdrževanja, del pa iz naslova investicij."

"K sanacijam in odpravi poškodb, ki jih je utrpelo naše omrežje, bomo pristopili celovito, prav tako bomo preoblikovali prioritete in reorganizirali planirane investicije," je še poudarila.

Neurje, Krvavec | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska Hudournik je odtrgal cesto, ki pelje proti spodnji postaji žičnice na Krvavec. arhiv Elektro Gorenjska

Ker so predvsem veliko škode utrpeli uporabniki, ki jim je zalilo oziroma poškodovalo merilne naprave, so, kot navedla sogovornica, hitro pričeli z njihovo menjavo. To pa se bo poznalo v zamudah pri izvedbi rednih menjav merilnih naprav.

Zanimalo nas je še, kako je z energetskimi objekti v lasti Gorenjskih elektrarn.

Julijska neurja na energetskih objektih in napravah niso povzročala večje škode. Treba pa je bilo opraviti veliko dela, kajti po vodi je priplavalo veliko naplavin in čistilni strojni niso zmogli sproti čistiti rešetk. Zato je prihajalo do manjših okvar in do krajših zaustavitev.

Neurje, Krvavec | Avtor: arhiv Elektro Gorenjska arhiv Elektro Gorenjska

Povsem drugače je bilo v avgustovski poplavi. Hidroelektrarne so bile zaradi varnosti zaustavljene za nekaj dni, rekordno visoka voda reke Kokre je zalivala strojnico na HE Kokra, plavje je poškodovalo hidromehansko opremo. Na HE Cerklje pod spodnjo žičnico za Krvavec je hudournik odnesel del zajetja ter cesto na več mestih in s tem razkril vkopani cevovod in kabelsko povezavo. "Na tem mestu škodo še ocenjujemo. Prav tako še ocenjujemo škodo na jezovnih napravah in obrežnih zavarovanjih, saj so vodostaji še visoki," je sklenila Renata Križnar.

dezurni@styria-media.si

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave POLJANSKA DOLINA Gorenjska Prosijo za pomoč vojske ujma, neurje ŠKOFJELOŠKO Gorenjska Še dodatne okrepitve Cerklje na Gorenjskem Slovenija Slovenija "Moj otrok ... Ko sem prišel tja in to videl, sem vekal!"

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.