Gorenjska
553 ogledov

ZOOM pravljica za konec leta

Prešernovo gledališče Kranj
Letošnji konec leta bo tudi v Prešernovem gledališču Kranj drugačen. Običajno je bil to eden od gledaliških vrhuncev leta, tokrat pa bodo njihova vrata zaprta za obiskovalce. Kljub temu ljubiteljem gledališča v Prešernovem gledališču pripravljajo kar nekaj vsebin, s katerimi jim bodo skušali polepšali praznične dni.

V Prešernovem gledališču Kranj so v času drugega zaprtja gledališč za svoje ljubitelje pripravili dva zanimiva projekta, ki sta bila med gledalci odlično sprejeta. V okviru projekta Čas za POEZIJO: KOSOVEL, ki je nastal, ker v decembru niso mogli premierno odigrati predstavo Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, člani igralskega ansambla interpretirajo svoje najljubše pesmi Srečka Kosovela, ki jih gledališče ob ponedeljkih, sredah in petkih objavlja na svojem YouTube kanalu. Na istem mestu vsako soboto in nedeljo zvečer lahko otroci prisluhnejo ljudski pravljici, ki jo prav tako interpretirajo kranjski igralci. Na YouTube kanalu Prešernovega gledališča so na voljo še številne druge predstave, ki jih sproti dodajajo. Vsemu temu bodo sedaj priključili še dve spletni premieri, in sicer posebno izdajo Prešerne pravljice: (ZOOM) Novoletna pravljica ter silvestrsko spletno premiero predstave Stenica.

GLEDALIŠČE Gorenjska Prešerno tudi v karanteni

 

Zaključek leta za najmlajše gledališke navdušence bo drugačen

V obdobju karantene so se prešernovci redno srečevali na zoomu, tako na bralnih vajah kot tudi za klepete med gledališkimi kolegi. Na enem od teh druženj se je rodila ideja o posebni praznični uprizoritvi pravljice, ki bi jo odigrali in posneli kar prek te spletne platforme. Izbrali so Novoletno pravljico avtorja Jožefa Pernarčiča iz zbirke 42 gledaliških in lutkovnih predstav, ki je čudovita zgodba o prijateljstvu in solidarnosti z lepim sporočilom.

 

Pri tej uprizoritvi je šlo za eksperimentiranje s popolnoma novo spletno gledališko formo, ob kateri so se neskončno zabavali, so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj. Skupaj s pravljico je sočasno nastala tudi pesmica avtorja Uroša Rakovca, ki bo šla otrokom hitro v uho in si jo bodo lahko prepevali ob prazničnih dneh. Novoletna pravljica, v kateri bo zaigral celotni igralski ansambel Prešernovega gledališča, bo na njihovih spletnih omrežjih dostopna od sobote, 26. decembra, zvečer.

 

Zaključek leta v znamenju Stenice

Na zadnji dan leta ob 19.00 bodo v Prešernovem gledališču Kranj po spletu ekskluzivno predvajali arhivski posnetek avtorskega projekta Stenica, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastal po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega in je bil leta 2017 premierno uprizorjen v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Predstava je prejela dve nagradi za igro na 52. Borštnikovem srečanju ter Šeligovo nagrado in nagrado občinstva za najboljšo predstavo na 48. Tednu slovenske drame.

 | Avtor: Nada Žgank Nada Žgank

.

Prvi del predstave Stenica je umeščen v čas po drugi svetovni vojni, v čas skupne Jugoslavije in graditve socializma. Ta ni omejen na eno samo točko, oziroma na ozko povojno obdobje, ampak se razteza vse do razpada konec osemdesetih. Sledi časovni preskok za 50 let in znajdemo se v sodobnosti oziroma bližnji prihodnosti. V predstavi se ponorčujejo iz človeške slabosti in družbene distopičnosti, hkrati pa preizprašujejo vrednote, iščejo utopijo in povezovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice