1 ogledov

Inteligentni varajo manj?

Mu bo zmešala pamet? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prešuštniki imajo po trditvah znanstvenikov za razliko od zvestih moških nižji inteligenčni količnik, to pa naj bi bila posledica evolucije.

Moški z višjim IQ torej bolj cenijo monogamijo in seksualno ekskluzivnost kot drugi pripadniki močnejšega spola ... Takšen vzorec je odkril evolucijski psiholog Satoshi Kanazawa (London School of Economics and Political Science), ki je analiziral socialne vrednote in IQ več tisoč najstnikov in starejših. ''Izsledki kažejo, da inteligentnejši moški bolj cenijo monogamijo,'' je dejal Kanazawa, ki za razlog takšnega vedenja ponuja evolucijski razvoj.

Zvestoba je ''evolucijska novost''
Moški so bili v preteklosti vedno malce poligamni, seksualna ekskluzivnost pa je ''evolucijska novost'', ki bi bila nekoč za moškega neproduktivna, zato je bil programiran kot promiskuiteten, trdi Kanazawa. Toda pravila sodobnega sveta so drugačna kot nekoč in ne dajejo prednosti moškim z več seksualnimi partnericami – le inteligentni moški pa so sposobni preseči takšno naravnanost in se prilagoditi novim načinom vedenja, pravi Kanazawa.

Po teoriji bodo inteligentni ljudje hitreje usvojili neko novo prakso, da bi postali čim naprednejši. To pravilo velja tudi, ko gre za vprašanje zvestobe – moški, ki se ne zmorejo prilagoditi in na koncu podležejo skušnjavi ter varajo svoje partnerice, so verjetno bolj neumni od zvestih. ''Teorija predpostavlja, da bodo inteligentni moški bolj cenili seksualno ekskluzivnost,'' zaključuje Kanazawa.

Pri ženskah pravilo ne velja
Povezava med zvestobo in inteligenco se po drugi strani ne nanaša na ženske, saj se je od njih vedno pričakovalo, da bodo zveste, tudi v poligamnih družbah. Med evolucijskimi novostmi je tudi to, da inteligentnejši ljudje manj verjamejo v boga in imajo liberalnejša stališča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.