Kranj
41 ogledov

Zeleni pingvin kot gonilo ekološke preobrazbe

Zaključek projekta Zeleni pingvin Samo Paušer
Pet partnerjev iz Slovenije in Norveške, ki so zadnji dve leti soustvarjali projekt Zeleni pingvin, je v kranjski Kovačnici – Podjetniški inkubator Kranj predstavilo ključne dosežke in rezultate, ki spodbujajo in učijo uporabnike digitalne platforme, kako prispevati in (z)graditi ogljično nevtralno prihodnost.

Digitalna platforma Zeleni pingvin, ki je plod dvoletnega sodelovanja petih partnerjev iz Slovenije in Norveške, predstavlja revolucionarno orodje za spodbujanje ogljične nevtralnosti. Zasnovana za osveščanje otrok in njihovih staršev, aplikacija skozi igro in vsakodnevne aktivnosti vodi uporabnike k zmanjšanju lastnega ogljičnega odtisa. "Trajnostno in digitalno gresta z roko v roko," ob tem pravi Manja Zorka, podžupanja Mestne občine Kranj. S projektom, kot je Zeleni pingvin, Kranj stremi k uresničevanju cilja postati podnebno nevtralno in pametno mesto do leta 2030. Aplikacija spodbuja uporabo javne infrastrukture, kot so mestni promet in kolesa, ter prispeva k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida.

Zaključek projekta Zeleni pingvin | Avtor: Samo Paušer Samo Paušer

Vodja projekta Vladimir Miloševič iz Iskraemeca izpostavlja, kako Zeleni pingvin združuje izobraževanje in tehnologijo za spodbujanje trajnostnih vedenjskih sprememb. "Zeleni pingvin se ujema s strategijo Iskraemeca za zagotavljanje trajnostnih rešitev," pa dodaja Luis Goncalves, izvršni direktor Iskraemeca.

Eva Romih iz Urada za razvoj in pametno skupnost poudarja pomen zbiranja podatkov za učinkovito upravljanje mesta in sprejemanje informiranih odločitev. "Zbiranje podatkov v projektu Zeleni pingvin omogoča merjenje učinkovitosti in drugih pomembnih kazalnikov," pravi. Podatki iz platforme Zeleni pingvin se bodo prenašali v bazo podatkov mestne podatkovne platforme Kranj, kar bo še dodatno pripomoglo k uresničevanju trajnostnih ciljev mesta.

Projekt Zeleni pingvin, ki je delno financiran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma in s sredstvi Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, združuje pet partnerjev iz Slovenije in Norveške. Vodilni partner je podjetje Iskraemeco, poleg Mestne občine Kranj pa so vključene še Mestna občina Ljubljana (MOL), DOVES FEE Slovenija – Ekošola ter Foundation for Environmental Education Norway.  Projekt je prejel številna priznanja, vključno z zmagami na Climathonu Ljubljana 2020 in Nordic Smart City Challenge 2021, kar potrjuje njegov pomen in vpliv.

Zeleni pingvin sicer prvenstveno povezuje šole, lahko pa se uporablja tudi za povezovanje oziroma integracijo druge javne infrastrukture. Prvi so imeli možnost spoznati zelenega vplivneža učenci sedmih osnovnih šol, ki so pilotno sodelovale v projektu. Ob koncu projekta bo platforma na voljo tudi širši javnosti ter bo služila vzpostavitvi angažirane skupnosti, ki bistveno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja in spodbuja vedenjske spremembe. Gregor Cerar, nacionalni koordinator projekta Ekošola (Društvo DOVES – FEE), je izpostavil povezanost Zelenega pingvina ter samo idejo Ekošole, kjer oba spodbujata mlade, da se aktivno vključijo v varovanje svojega okolja in kjer se temeljna ideja ustvari v razredu, razširi na šolo in sčasoma pripomore k spremembam v domačem okolju in širše. Kot eno izmed ključnih dosežkov projekta pa je Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občina Ljubljana, navedla spremembe navad pri mladih, ki se lahko zgodijo tudi s pomočjo digitalnega opismenjevanja in izobraževanja ter imajo dolgoročne pozitivne posledice za celotno skupnosti.

Zaključek projekta Zeleni pingvin | Avtor: Samo Paušer Samo Paušer

OKOLJE Gorenjska Tri kranjske osnovne šole za boljše okolje Kranj Trajnostno "Na tem je treba za dobro vseh nas najbolj intenzivno delati"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.