Magazin
44 ogledov

Bolj zeleni, a še vedno ne dovolj

ločevanje Shutterstock
Kozmetika je postala bio, hiše so eko in zelenjava je organsko pridelana.

Nakup izdelkov in živil, ki so okolju prijazni ter ločevanje odpadkov sta v zadnjem desetletju postala sestavni del življenjskega sloga velike večine Slovencev. Kaj pomeni oznaka eko, zdaj vedo tako otroci kot dedki in babice, zaživel je projekt Ekošola ter že skoraj vsaka trgovina ima polico z ekološko pridelanimi živili.

Certifikati za kakovost

Pomembno vlogo pri ozaveščanju potrošnika je imela Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je izdelke z oznakami eko, bio in naravna kozmetika izpostavila številnim testiranjem in preverjanjem ter tako pokazala na pomen certifikatov o ekološkosti izdelka ter opozorila na morebitna zavajanja.

Ekohrana še vedno ni poceni

Čeprav je ponudba ekološko pridelanih živil vse večja in pestrejša, je takšna hrana še vedno večinoma precej dražja od običajno pridelane. Nekoliko ugodnejše ponudbe so v zadnjih letih pripravila podjetja, ki vam ekološka živila priročno dostavijo kar na dom, naročite pa jih prek spleta.

Očistili Slovenijo, dvakrat

Pred tremi leti, natančneje 17. aprila 2010, je Slovenijo prvič zajela akcija čiščenja divjih odlagališč Očistimo Slovenijo, v kateri je po podatkih organizatorjev, društva Ekologi brez meja, sodelovalo kar 270 tisoč ljudi. Akcija se je enako uspešno ponovila čez dve leti, žal pa niti ta še ni dovolj ozavestila ljudi o tem, da odpadkov ne smejo odlagati v okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.