Magazin
232 ogledov

Čas za saditev poletnih cvetlic

cvetlice Shutterstock
Zdaj je pravi čas za saditev občutljivih poletnih cvetlic.

Junija je sonce najmočnejše, dnevi pa so daljši. Vedno višje temperature in spomladanska vlažnost so ugodni za rast in razvoj rastlin. Številne dvoletnice in zgodnje trajnice imajo tedaj svoj glavni čas cvetenja in tako tvorijo prehod med pomladjo in poletjem. Deloma se razsejejo same in jih lahko ob ugodnih razmerah kmalu najdemo na številnih krajih na vrtu.

Naravna mesta ob robu drevnin

Kratek čas živeče trajnice, kot so naprstec v rožnatordeči ali beli barvi in orlice, ter dvoletnice, kakršni sta nočnica in enoletna srebrenka, obe z vijoličastimi cvetovi, se s svojo živahnostjo zelo uveljavijo v naravnem okolju. Rade rastejo na svetlem robu drevnin skupaj s cvetočimi grmi in trajnicami, kot so številne vrste krvomočnic, ki so s svojimi hladnimi barvami zelo skladne. Ustrezni okrasni grmi ob robu drevnin so belo ali rožnato cvetoče dojcije ali kolkvicije.

Cvetlice za travnik

V nežnih, a tudi močnejših barvah brstijo žajbelj, travniške marjetice ter na vlažnih mestih zlatice, pogačice, travniška perunika in modra jesenovka. Te vrste divjih cvetlic imajo tudi vrtne oblike, ki se lahko uporabijo na obronkih s trajnicami. Vrt bodo lepo popestrile in ga naredile še prijetnejšega.

Zasaditev gred

Številne eno- in dvoletnice imajo tako kot trajnice rade dobro obdelovane vrtne grede z veliko hranilnimi snovmi. To so vrtna zvončica v beli, rožnati in modri barvi ter v vseh rdečih odtenkih žametno lesketajoč se bradati klinček. Rumenorjav, močno dišeč zlati šeboj lahko imenitno združite s poznimi tulipani. Kot partner za žareče pisane obronke so primerne zlasti trajnice za kmečki vrt, kot so voljčji bob, rožnate, bele in rdeče potonike, bele spomladanske in poletne marjetice, orientalski mak, rumeni rman in modri žajbelj. Klasični trikotnik modro-belo-rdeče lahko dosežete tako s trajnicami kot z alpskim glavincem, orientalskim makom in travniškimi marjeticami.

Perunike z ustreznimi spremljevalci

V tem letnem času pomenijo vrhunec cvetovi perunik. Velikocvetne in raznobarvne sorte je najbolje posaditi posamično na izbrana mesta blizu hiše, in sicer kot preprogo iz nizkih trajnic. Enobarvne modre, rumene ali rjave sorte se zelo dobro podajo v pisano kmečko cvetlično gredo. Kot višja spremljevalca perunik sta v velikih vrtovih primerna tudi eremurus in orjaški luk, prav tako dobra dopolnitev cvetov perunik pa so nežno cvetoče vrtnice. Za raznolikost poskrbite še s čebulnicami in blazinastimi trajnicami, pozneje poleti pa s poletnimi cvetlicami in travami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.