Magazin
32 ogledov

Predebelih mačk je iz leta v leto več

Meow Youtube
Hišni ljubljenčki. Med razlogi za preveč (kilo)gramov tudi hrana slabše kakovosti in hranjenje z mize.

Teža. Maček Meow (na fotografiji), ki je zaradi svoje teže polnil naslovnice, je poginil. Star je bil le dve leti, tehtal pa 18 kilogramov. Meow je le eden od polovice predebelih hišnih ljubljenčkov, ocenjujejo veterinarji, število kosmatincev s preveliko telesno težo pa iz leta v leto narašča. K debelosti, ki je pogost vzrok za zdravstvene težave, so bolj nagnjene samice, starejše in manj dejavne živali. In kaj je največkrat vzrok za kakšen (kilo)gram preveč? Sol in maščoba hrani slabše kakovosti izboljšata okus, zato je mački pojedo več. Tudi hranjenje z mize pripomore h kakšnemu (kilo)gramu preveč. Še ena od napak je prevelika količina hrane, saj ne drži informacija, da mačke pojedo le toliko, kolikor potrebujejo.

Na teden le do dva odstotka teže manj

Stroga dieta lahko povzroči stres, najelegantnejše metode pa so dietne različice hrane, ki podaljšajo sitost in zmanjšajo lakoto, ter večja dejavnost. Pravilo pri hujšanju naj bo: na teden dva odstotka telesne teže manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.