Magazin
27 ogledov

Da ljubljenček v vročini ne bo preveč trpel

pes Shutterstock
V teh peklensko vročih dneh, ko že sami zelo težko prenašamo visoke temperature, jih naši ljubljenčki prenašajo še težje. Zato jim karseda olajšajmo te pasje dneve.

Čeprav je v tem času veliko opozoril, da moramo na domače živali ob vročinskem udaru še toliko bolj paziti, nekateri ljudje tega še vedno ne jemljejo resno. Nekateri pse sprehajajo ob urah, ko je sonce najmočnejše, drugi pa jih puščajo v razgretih avtomobilih, kar je smrtno nevarno. Z veterinarko Iris Selan iz klinike za male živali Tristokosmatih smo se zato pogovarjali o tem, kako našim ljubljenčkom olajšati vroče dneve in jih zaščititi pred žgočim soncem.

Dom primerno ohladite

Ko jih pustite same doma, jim morate zagotoviti ohlajen prostor, kot ga imate tudi sicer, ter zadostno količino vode. Pazljivi morate biti pri klimi, da se kosmatinci ne zadržujejo direktno pod njo, saj je v tem času ravno zaradi tega povečano število angin, opozarja Selanova.

Na sprehod le ob določenih urah

Veterinarka pravi, da so za sprehod najprimernejše zelo zgodnje jutranje ali pozne večerne ure, ko asfalt ni tako zelo razgret. "Sicer pa obstajajo tudi zaščitna mazila za blazinice, ki ščitijo pozimi pred ozebami in ledom, poleti pred vročino. Nekateri že uporabljajo tudi čeveljčke za zaščito pred vročim asfaltom. Sicer pa priporočam sprehod po senci, gozdu, travi, skratka po podlagi, ki manj boli in tudi ne poškoduje podplatov in blazinic." Sogovornica ob tem dodaja, da imajo na kliniki kljub temu še vedno veliko primerov poškodb blazinic zaradi prevročega asfalta, ko se blazinice dobesedno slečejo in odluščijo.

Uporabite hladilne blazine in ovratnice

Če ste na počitnicah, svojemu ljubljenčku ne pustite, da leži na vroči podlagi. Omislite si posebne hladilne blazine za ležanje. "Za nekaj minut jih namočite v hladno vodo, malce obrišite ali pustite, da se posušijo, in že so pripravljene za uporabo," predlaga veterinarka. Enako delujejo tudi ovratnice, a to ne pomeni, da se s psom lahko odpravite na sprehod ob 12. uri.

Pri pregretju primerno ukrepajte

Če se bo vaš ljubljenček kljub temu pregrel, ga previdno ohlajajte. Tačke mu zavijte v mokro brisačo, z večjo pa ohladite tudi njega. "Nikakor pa jih ne potopite v mrzlo vodo, ker je potem šok še večji," za konec dodaja Selanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.