Magazin
2495 ogledov

Dovolj že dva spolna odnosa med ovulacijo

nosečnost, nosečnica Shutterstock
Prihaja nov test nosečnosti, ki bo natančno določil dan spočetja. K zdravniku v desetem tednu nosečnosti.

Raziskave kažejo, da poskuša vsak drugi par zanositi ob nepravem času. “To pomeni, da samo en par od dveh, torej ena ženska in en moški, ve, kdaj ima najplodnejše dneve. To védenje je najpogosteje prepuščeno ženski, ki pozna svoj menstruacijski ciklus, v idealnih okoliščinah pa sta ozaveščena oba: ženska in moški,” pravi ginekologinja Uršula Reš Muravec.

Izračunajte plodne dneve

Ženska, ki ima redne menstruacijske cikluse, lahko dokaj natančno izračuna čas ovulacije. Če dolžini ciklusa odšteje 14 dni, dobi dan v ciklusu, ko naj bi nastopila ovulacija. Primer: če je ciklus dolg 28 dni (šteto od prvega dne menstruacije do prvega dne naslednje menstruacije) in se odšteje 14 dni, je ovulacija okoli 14. dne ciklusa. Če menstruacijski ciklusi niso redni, si lahko ženska pomaga z merjenjem bazalne temperature ali z ovulacijskimi testi, ki v jutranjem urinu zaznajo povišano raven LH-hormona.“Če ima par spolne odnose na dva dni v času ovulacije, je to dovolj pogosto za zanositev, seveda če ni drugih dodatnih ovir. Jajčna celica po ovulaciji preživi le od 12 do 24 ur, semenčice pa v notranjih ginekoloških organih, torej v maternici in jajcevodih, preživijo do 48 ur,” pravi Reš Muravčeva.

Nosečnost ni bolezen

Ženska, ki je zanosila in nima težav, naj do desetega tedna nosečnosti obišče izbranega ginekologa, sicer pa lahko normalno opravlja vse svoje dejavnosti. “V prvih treh mesecih nosečnosti priporočamo jemanje folne kisline. Nosečnicam priporočamo zdrav način življenja, zdravo prehrano, zmerno telesno dejavnost, če je možno, na svežem zraku, in izogibanje stresu. Močno odsvetujemo kajenje in uživanje večjih količin alkohola,” pravi ginekologinja.

Seks ne škodi plodu

Dvaindvajset odstotkov nosečnosti, največ med osmim in devetim tednom, se konča s spontanim splavom. Verjetnost za splav se nato zmanjša na tri odstotke, po 16. tednu pa je verjetnost le še en odstotek. Najpogostejši vzrok splava je genetski in je v veliki meri povezan s starostjo nosečnice. Spolni odnosi, če vse poteka normalno, nimajo nobenega negativnega vpliva na nosečnost. “Spolne odnose odsvetujemo, če se v nosečnosti pojavijo vnetje nožnice, krvavitve iz nožnice, krči, če ima nosečnica skrajšan maternični vrat ali ji grozi spontani splav/prezgodnji porod,” pojasnjuje Reš Muravčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.