Magazin > Lepota & telo
299 ogledov

Zgodovina ugotavljanja nosečnosti

nosečnost, nosečnica Žurnal24 main
Prvi zanesljivi test za ugotavljanje nosečnosti so strokovnjaki iznašli šele v 20. stoletju. Današnji testi so preprosti, zanesljivi in hitri. Kako so nosečnost odkrivali nekoč, pa je razkril ginekolog in porodničar Boštjan Lovšin.

Prvi so bili Egipčani

Zapis na egipčanskem papirusu je dokaz, da so že stari Egipčani poznali metodo za preverjanje nosečnosti. Urin noseče ženske bo povzročil vzklitje pšeničnega zrna, če nosi deklico, in ječmenovega zrna, če nosi fantka. Če zrno ne vzklije, ni nosečnosti.

Grkinje so pile med

Starogrški zdravnik Hipokrat je ženskam z izostankom menstruacije svetoval pitje raztopine medu v vodi zvečer pred spanjem. Če je prišlo do trebušnih krčev, je bila zagotovo noseča.

Urin so mešali z vinom

V srednjem veku so bile najbolj popularne neznanstvene metode, ki so ugotavljale nosečnost iz videza urina.  Nekateri so mešali urin z različnimi tekočinami, med drugim tudi z vinom, in opazovali rezultat.  Alkohol res reagira z nekaterimi beljakovinami v urinu, zato so bili ti preroki včasih celo uspešni.

Žrtvovali so miši

Test z mišmi, pri katerem so tri dni zapored dvakrat dnevno vbrizgali dva mililitra prvega jutranjega urina vsaki od petih spolno nezrelih miši, starih od tri do pet tednov, je pogruntavščina, ki sega v začetek 20. stoletja. Četrti dan so žrtvovali prvo miš in pregledali jajčnike, da bi zaznali znake ovulacije, in če je bil rezultat negativen, so naslednji dan pregledali jajčnike naslednje miši. Spremembe na jajčnikih so bile vidne že s prostim očesom kot pike krvi, kar so potrdili še pod mikroskopom. Testi so bili dragi, saj je bilo treba žrtvovati številne živali, rezultat pa je bil znan šele po nekaj dneh in še takrat ni bil popolnoma zanesljiv.

Žabji test

Popularen je postal tako imenovani žabji test, uporabljan še v prvih letih po drugi svetovni vojni. Žabji samici so vbrizgali urin noseče ženske in že po 24 urah je žaba zvalila jajčeca. Bistvo je, da je žaba ostala živa in na voljo za ponovno uporabo.

S seksualno revolucijo sta se hkrati razvila raziskovanje človeške reprodukcije in povečana želja po čimprejšnji diagnozi nosečnosti. Eden od znanih testov nosečnosti v zgodnjih sedemdesetih letih je bil Wampolejev dveurni test. Test je bil namenjen uporabi v zdravstvenih ustanovah. Leta 1976 je ameriški Urad za zdravila odobril prodajo in uporabo prvih testov za domačo uporabo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.