Magazin
39 ogledov

Več nasilja, več poporodne depresije

nosečnost, nosečnica Shutterstock
Ženske, ki so bile med nosečnostjo priča nasilju s strani partnerja, se bodo po porodu pogosteje soočale z depresijo.

Pri nosečnicah, ki so do poroda utrpele tako fizično kot psihično nasilje, je dvainpolkrat več verjetnosti, da bodo po porodu do otrokovega osmega tedna starosti občutile simptome poporodne depresije. Takih žensk je 25 odstotkov v primerjavi z le 10 odstotki žensk, ki nasilju niso bile priča.

Raziskovalci z londonske univerze za psihiatrijo so vzeli pod drobnogled 13.617 žensk in njihove izkušnje. Analiza je pokazala, da je do osemnajstega tedna nosečnosti šest odstotkov žensk doživelo čustveno, dva odstotka pa fizično nasilje. Louise Howard pravi, da bi morala tovrstna povezava med pred- in poporodnim nasiljem pomagati zdravstvenim delavcem, da hitreje ugotovijo vse nadaljnje težave. "Nosečnost je obdobje, ko so ženske pogosteje v stiku z zdravstvenimi strokovnjaki in zato lažje govorijo o nasilju v družini," še dodaja. Obenem raziskava pojasnjuje tudi vedenjske težave, ki se pojavijo pri otrocih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.