Magazin
21 ogledov

Visoko na hrbtu

deklica s torbo Shutterstock
Šolsko torbo je treba namestiti nad medenico. Če je skupaj z vsebino pretežka, naj bo na kolescih.

"Pri šolski torbici je najpomembnejše, kako je nameščena," poudari specialistka ortopedije Andreja Pehnec. Pri nakupu je tako treba preveriti, ali ni spuščena nizko na zadnjico.

Boljša za dalj časa

Za nasvet ob nakupu torbe za prvošolčka smo povprašali tudi nekaj mamic. "Deklici smo za prvi razred kupili torbico na kolescih, ki pa nikoli niso prišla prav, saj smo ji torbo nosili starši," je povedala mamica bodoče tretješolke. Mamica četrtošolke pa svetuje nakup boljše torbe, seveda čim lažje, poleg nje pa manjši in lažji nahrbtnik, v katerem otrok dejansko nosi stvari vsak dan domov. "Večino stvari ima čez teden v šoli, torbo pa bo v četrtem razredu že lahko sama nosila," pojasni odločitev.

Na kolesih, ne na eni rami

"Starejši šolarji naj torbe ne nosijo na eni rami, saj to res vodi v okvaro hrbtenice," svetuje ortopedinja in dodaja: "Če je vsebina torbe pretežka, si je bolje omisliti torbico na kolescih." Po njenih besedah sicer teža torbe ni toliko kriva za okvare, saj danes otroci večino stvari puščajo v šoli.

Preohlapne mišice

"Idealno je, če teža polne torbe ne presega desetine otrokove," pravi Pehnečeva. Hrbtenica se okvari zaradi premalo čvrstih mišic kot posledice premalo gibanja in prevelike teže, opozori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.