Magazin > Film & Glasba & TV
400 ogledov

Aktiv novinarjev proti Bojanu Travnu

Bojan Traven Matej Leskovšek/Planet TV
Bojan Traven bo od septembra dalje eden od urednikov osrednje informativne oddaje Dnevnik, čemur aktiv novinarjev Informativnega programa TVS ostro nasprotuje.

Na RTVS spet vre, tokrat zaradi odločitve odgovornih v informativnem programu, da Bojan Traven zasede mesto enega od urednikov informativne oddaje Dnevnik. Kot smo izvedeli, aktiv od vodstva zahteva, da se Travna umakne s tega položaja, ker Traven "velja za novinarja/urednika, ki je največkrat kršil Kodeks novinarjev Slovenije in je bil za to tudi obtožen na novinarskem častnem razsodišču“.

Poudarili so tudi, da ima aktiv v svojem statutu zapisano, da se člana izključi, če krši kodeks, zato naj enaki standardi veljajo tudi za urednike, in da je Traven svetnik v Občinskem svetu Občine Bohinj in nima primerne izobrazbe za ta položaj. Poleg tega naj bi jim vodstvo zagotovilo, da Traven na RTV ni prišel zato, da bi bil urednik.

Da se Bojan Traven, ki je na Kanalu A na noge postavil informativno oddajo Svet na Kanalu A, nekaj mesecev pa je bil tudi direktor informativnega programa in športa na Planet TV, dogovarja za sodelovanje z RTV, se je razvedelo januarja. Govorico je na Twitterju potrdila nacionalka. Zapisali so, da se z njim dogovarjajo o sodelovanju na področju razvoja TV programov.

Nasprotujejo tudi "ad hoc programski viziji"

Postavitev Travna na položaj urednika pa ni edina stvar, ki moti aktiv. Nasprotujejo namreč tudi  "ad hoc“ programski viziji informativnega programa, o katerih jih vodstvo ne obvesti, ampak so o njih obveščeni iz drugih medijev. Kot smo poročali, je RTV oddajo Tarča najprej umaknila s sporeda, sedaj pa so jo zopet umestili v jesensko shemo.

Na naša vprašanja, ali bo vodstvo RTVS upoštevalo poziv aktiva in kako odgovarjajo na argumente aktiva ter kakšna je trenutna Travnova vloga na RTVS, so nam z javne televizije na kratko odgovorili: "Bojan Traven sodeluje z Informativnim programom Televizije Slovenija pri prenovi in nadgradnji informativnih oddaj. Ima sklenjeno pogodbo o sodelovanju pri projektih Informativnega programa Televizije Slovenija."

Na odziv Bojana Travna še čakamo.

Komentarjev 6
  • macola 10:33 21.avgust 2015.

    Spet nabijanje rdečega paramecija :-)

  • stanekos 01:20 21.avgust 2015.

    Spet komentirsjo desničarske jurišne amebe. Traven je tipičen primer zafrustriranega malega človeka z vasi, ki se je odločil, da bo na vsak način uspel v življenju. Povsod se je pasel, videl zarote in na koncu pristal v neformalnem krožku JJ.. ...prikaži več Želel je biti še župan. Me čudi, da se ni prijavil za mesto predsednika OZN. Karikatura

  • Jagijagi1 15:58 20.avgust 2015.

    Traven je ali pa bo dregnil v rdeče gnezdo zato so se čebelice razp....le!Traven pojdi po pips in popipsaj jih!