Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Britanski glasbeniki najbolj prodajani

Jesse J EPA
Britanski mediji poročajo, da so njihovi glasbeniki že petnajst let najuspešnejši v svetu.

Glasbena imena z Otoka že več kot petnajst let zavzemajo največji delež na glasbenem trgu, med njimi pa najbolj izstopajo Adele, Ed Sheeran in Jessie J. Prodaja albumov britanskih izvajalcev je preteklo leto presegla kar petdeset odstotkov (52,7 odstotka) od skupne prodaje vseh albumov, leto prej pa so dosegli 48,9 odstotka. Ameriški izvajalci so z malo več kot tretjino (32,7 odstotka) od skupnih prodanih albumov pristali na drugem mestu, kar je njihov najnižji delež od leta 1999.

Britanci se za največji kos pogače lahko zahvalijo Adele, ki je posnela najbolj prodajani album leta, 21. V letu 2011 ga je kupilo kar 3.772.000 oboževalcev. A tudi brez Adele bi si prislužili naziv najbolj prodajanih, zahvaljujoč Edu Sheeranu, skupini Coldplay, Jessie J, Amy Winehouse in Ollyju Mursu, ki so lani prodali med pol milijona in milijonom izvodov. "Naši izvajalci že od leta 1997 proizvajajo najboljše albume na svetu. Vse se je začelo s kultno skupino Spice Girls," je povedal izvršni direktor britanske glasbene organizacije BPI, ki je izmerila tržne deleže.

Britancem in Američanom sledi Kanada, ki se za tretji največji delež (4,5 odstotka) lahko zahvali Justinu Bieberju, raperju Draku in Michaelu Bubléju. Na četrtem mestu pa se je zahvaljujoč Rihanni znašel Barbados, katerega tržni delež je 2,3 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.