Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Igralec v jamah prebil tri mesece

James Franco Scott Haze Reuters
James Franco je na beneškem filmskem festivalu predstavil film Child of God, posnet po istoimenski knjigi Cormaca McCarthyja.

Knjigo so kritiki pohvalili, finančnega uspeha pa ni doživela. Zgodba se bo verjetno ponovila pri filmski različici režiserja Jamesa Franca, ki je znan po tem, da ljubi izzive. "Ta film se posnel, ker gre za ekstremen lik v ekstremni situaciji. S snemanjem tega filma sem dobil priložnost, da proučim nekoga, ki je bil potisnjen iz civilizirane družbe, nekoga, ki je izoliran, osamljen, a se hoče povezati z drugimi, česar pa ni sposoben," je na tiskovni konferenci po novinarski projekciji filma povedal Franco in dodal, da mu je tema – izolacija – zelo blizu: "Izoliranost je tema, ki se je v mojih filmih pojavila že velikokrat. Nezavedno si izbiram takšne projekte. Očitno me je to privlačilo tudi pri Child of God. Ko delaš filme, te včasih neka stvar preprosto udari. Tvoja koža se naježi, četudi ne veš natančno, zakaj si nekaj želiš narediti. Zame je to znak, da ima ta stvar velik pomen in da lahko z njo nekaj naredim. To sem doživel tudi med branjem te knjige."

Film govori o serijskem morilcu Lesterju Ballardu, ki je po besedah McCarthyja (Ni prostora za starce) "božji otrok", tako kot smo vsi. Ballard se zateče k nasilju, potem ko izgubi posest in starše ter se preseli v jamo. Kot je razložil Franco, je bil McCarthyjev navdih za ta lik morilec Ed Gein, ki je bil tudi navdih za Normana Batesa in film Teksaški pokol z motorko.

Poln hvale za Haze

"Scott Haze je bil v tej vlogi izjemen. Lahko bi izbral bolj znane igralce, a sem vedel, da je Scott pravi za to vlogo. Verjamem, da bodo številni, ki bodo ta film videli, mislili, da smo v gozdu našli nekega divjaka in ga posneli, a je to v resnici Scott,“ je izjavil Franco in izdal, da je njegov glavni igralec, da bi čutil kot Ballard, v jamah v goratem predelu Tennesseeja prostovoljno preživel tri mesece. "Ko se je prikazal na snemanju, se z nikomer ni pogovarjal, držal se je zase. Tako je bilo ves čas snemanja.“

Haze pa se ni mučil le z izolacijo, ampak se je tudi stradal. Na dan je pojedel le kos ribe in jabolko, saj je moral shujšati. "Delal sem z veliko režiserji, ki so poskušali nadzirati velik del igralčevega dela. James pa mi je dal svobodo, pomagal mi je in me vodil v najboljši smeri. Še nikoli z režiserjem nisem imel tako dobre izkušnje kot pri tem filmu. Verjetno tudi zato, ker James ve, kako je biti igralec,“ je delo s Francom opisal Haze.

Na Franca letela kritika

"Kaj pa je novo? Vse ima neko podlago. Rad delam filme, ki temeljijo na literaturi mojih najljubših pisateljev, ko sta William Faulkner in McCarthy. Ko se lotim takšnih filmov, se dvigne tudi raven mojega dela, saj se zavedam velike odgovornosti, ki jo nosim s priredbo," se je Franco odzval na novinarsko vprašanje, ali se boji svežih tematik, ker se tako rad loteva priredb knjig.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.