Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Ko zapoje božični duh

(Foto: Kolosej) Žurnal24 main
Še preden se sneg in božični duh prikotalita v doline, nam je z njima postregel fantastični Robert Zemeckis v čudoviti družinski pustolovščini Božična pesem.

Božični duh in cel paket, ki spada zraven, od dreveščka, ki ga kupimo, najbolj bujnega in najlepšega v vsej soseski, seveda, do okraskov, najbolj modne barve, najlepših kajpak, z obvezno zvezdo na vrhu tega bujnega in najlepšega dreveščka, do najbolj dišečih piškotov iz domače pekarne, obvezno, do najlepše izvezenega božičnega prta, s katerim pogrnemo mizo in nanj postavimo tiste najbolj dišeče piškote iz domače pekarne, pa vse do daril, ki na božično jutro nasmejana ždijo pod to najbolj bujno in najlepšo smrečico v soseski, cel paket in kraval, ki ga zganjamo, je že zelo globoko zakoreninjen v naši kulturi. Pa ne le v naši, tudi v zahodnjaški, vzhodnjaški, na jugu pri pingvinih in na severu pri medvedih.

Dickensov zagrenjeni nergač
Vsak november in december se torej naš planet ne vrti le okoli svoje osi in sonca, pač pa tudi okoli božičnega duha in celega paketa, ki spada zraven. Eni ga obožujejo, ljubijo, le pomislite, kakšna evforija popade Američane, ki na vse pretege tekmujejo, kdo bo lepše okrasil svoj domek, drugi ga ne marajo, sovražijo ga kot samega vraga, izognili bi se mu, kolikor bi se mu le lahko. In med slednje spada zagrenjeni nergač Ebenezer Scrooge, ki ga je glasovno, poleg sedmih preostalih likov, upodobil neverjetni Jim Carrey, odlično božično zgodbo o njem pa leta 1843 spisal mojster pripovedk Charles Dickens.  Debelih 166 božičev pozneje jo je na filmska platna zlil še en veliki mojster, poznan po izjemnih animiranih filmih, Beowulfu in Polarnem vlaku, Robert Zemeckis.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Preganjanje z duhovi
Decembra v drugi polovici 19. stoletja se torej znajde zatežen starec Scrooge, ki na božični večer pokoplje svojega poslovnega partnerja Marleyja, sedem let pozneje pa beži pred božično večerjo s svojim nečakom (Colin Firth), pred božično prijaznostjo, dobrodušnostjo in radodarnostjo ter se skrije za težkimi vrati svoje ogromne, popolnoma osamljene, temačne in nasploh na pogled neprijazne vile. To noč ga obišče duh pred sedmimi leti preminulega poslovnega partnerja in ga opozori, da ga bodo v treh dneh obiskali trije duhovi. Prvi se pojavi še isti večer. V obliki plamenčka ga božični duh preteklosti popelje v njegovo preteklost, kjer zateženi starec podleže vsem spominom, ki so spletli njegovo življenje. Tu se gledalec vpraša, od kod potemtakem ta zagrenjenost, ciničnost, pohlepnost. Ko si že hočemo reči: "Aha, ženska ga je spremenila, seveda," nas Zemeckis preseneti, da ne gre za nobeno žensko, ki ga je pustila strtega, po možnosti celo na božični dan, pač pa za pohlep, ki gori, vre v njem. Gre namreč za zgodbo, ki na prefinjen način moralizira o odnosu ne le do drugih, temveč predvsem do sebe. Kakor Scroogeu duh sedanjosti pokaže, kako njegov nečak Fred prijateljem na božični večerji pojasnjuje, kako stric s svojo trmo, zagrenjenostjo in asocialnostjo trpinči pravzaprav samega sebe, tako zgodba vpleta moraliziranje o odnosu do nas samih. In če bi se znašli v vlogi Scroogea, ki prestrašeno beži pred duhom prihodnosti, ki ga postavi pred dejstvo: "Umrl boš in vsem bo zate vseeno!", bi se zagotovo tako kot on ne le pogledali, pač pa bi bolščali vase in svoje življenje ter se pošteno zamislili.

Osupljiva animacija
Zemeckis se je s prepletanjem preteklosti, sedanjosti in prihodnosti srečal že v svoji trilogiji Nazaj v prihodnost, taktiko prefinjenega moraliziranja pa je uporabil tudi v Forrestu Gumpu. Brez obotavljanja bi mu marsikdo nadel lento enega boljših režiserjev vseh časov, v Božični zgodbi med drugim vsekakor za nedvomno kakovostno in osupljivo animacijo, pri kateri imamo včasih občutek, da sploh ni animacija, temveč resnično dogajanje oziroma igranje. Z malenkostnimi detajli, kot so pore na starčevem nosu, dlake na njegovem obrazu, koža, lasje, kosti, skratka, neverjetne podrobnosti človeškega telesa in celotne okolice, postavljene v tisti čas, je ustvaril eno boljših animacij v zadnjih letih. Če si ob tem nadenemo še tridimenzionalna očala in si ogledamo 3D-verzijo filma, pa je mera hvale že prepolna.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Za malčke?
Stvar, ki je vredna opombe, je predvsem temačna stran animacije, morda tudi zgodbe, ki bi znala nekaterim malčkom in nežnejšim dušicam povzročiti kanček tesnobe in nelagodja v zadnjem delu filma, vendar spomnimo, da gre za domišljijsko družinsko pustolovščino, ki na cedilu ne bo pustila nikogar. Tudi tistih zagrenjenih nad decembrskim duhom ne. Božično.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.