Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Lucrecia Martel bo na filmskem festivalu v Benetkah vodila žirijo

Lucrecia Martel
Argentinska režiserka Lucrecia Martel bo predsedovala mednarodni žiriji 76. filmskega festivala v Benetkah, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili organizatorji festivala. Ta bo potekal od 28. avgusta do 7. septembra.

"Sodelovati pri tem prazniku kinematografije, neizmerne želja človeštva, da bi razumelo samo sebe, je velika čast, odgovornost in užitek," je režiserkine besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Dvainpetdesetletna Lucrecia Martel je režirala štiri celovečerne filme: Močvirje (2001), Sveto dekle (2004), La mujer sin cabeza (2008) in Zama (2017). V slednjem, ki je nastal po literarni predlogi, je raziskovala kolonializem in rasizem v Latinski Ameriki. Film je svetovno premierno doživel prav na beneškem filmskem festivalu, bil je tudi argentinski kandidat za oskarja.

"Lucrecia Martel je s štirimi igranimi celovečernimi filmi v manj kot dveh desetletjih in vrsto kratkih filmov najpomembnejša režiserka Latinske Amerike in tudi ena najpomembnejših a svetu," je pravi direktor festivala Alberto Barbera.

Kot piše na spletni strani Kinodvora, je Lucrecia Martel ena najvidnejših predstavnic tako imenovanega novega argentinskega filma, kamor poleg nje sodijo še Lisandro Alonso, Pablo Trapero, Martin Retjman, Adrian Caetano, Carlos Sorin, Ana Poliak in drugi.

Njen prvi celovečerec Močvirje je prejel številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado Alfreda Bauerja za najboljši prvenec v Berlinu, filma Sveto dekle in La mujer sin cabeza pa sta se uvrstila v tekmovalni program festivala v Cannesu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.