Magazin > Film & Glasba & TV
4639 ogledov

Modrijani premikajo meje: 12 tisoč obiskovalcev in kar 700 nastopajočih!

Noč Modrijanov 2018
1/28
Anže Petkovšek Noč Modrijanov v Celju
Noč Modrijanov 2018 je bila letos poklon Sloveniji in njenim ljudem.

Tako lepa in raznolika kot je Slovenija, tako 'lepi' in raznoliki smo ljudje, ki tukaj živimo. To je bilo osrednje sporočilo Noči Modrijanov 2018, s podnaslovom Tu smo doma.  V celjski dvorani Zlatorog jo je v dveh zaporednih večerih, v identičnih ponovitvah, ustvarilo več kot sedemsto glasbenikov in plesalcev, k imenitnemu vzdušju pa je z vnetim sodelovanjem prispevalo okrog 12 tisoč obiskovalcev. Modrijane je s prijateljskim obiskom pred prireditvijo počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
 
Oder letošnje Noči je bil zagotovo presežnik v zgodovini prireditev v Sloveniji. Velik je bil skupno kar 900 kvadratnih metrov, sestavljenih iz devetih prizorišč na osmih nivojih. Scena na njem je bila zgrajena iz 110 kubičnih metrov lesa, ki jih je v Celje pripeljalo pet vlačilcev. Dogajanje na njem je spremljalo 250 luči, 60 mikrofonov, 180 kvadratnih metrov ekranov in 10 kamer. Ustvariti takšno kuliso prireditve v samo nekaj dneh, je pravi majhen gradbeni podvig.

Modrijani Magazin Noč Modrijanov 2018: Na ta dva večera se je skupina pripravljala dve leti!
 
Letošnji oder Noči Modrijanov je bil Slovenija v malem. Nastopajoči so prihajali iz hiš, ki so tipične za slovenske pokrajine (npr. primorska hiša iz kamna, štajerska krita s skodlami, prekmurska s slamo …), tudi slovensko morje je valovilo pod čolnom. O tem, zakaj imajo radi Slovenijo in ljudi, ki tu živijo, so pripovedovali posamezniki in skupine iz vseh koncev Slovenije. Oder je tako med drugim gostil stoletnika Viktorja Mikliča iz Novega mesta, kraljico terana Tinkaro Gulič, pesnika Ferija Lainščka, 95-letenga patra z Brezij, 15 člansko družino iz Ljubljane, vse koroške babice iz bolnišnice Slovenj Gradec, ekstremnega kolesarja z Dolenjske, ribiča iz Izole in najmlajše Slovence – med njimi tudi Štajerca Hano in Tarika Abbas, katerih oče je Sudanec. Vsako od pokrajin je na odru ves večer zastopal 'domači' ansambel, doma prav od tam. Seveda so na odru ves večer bili tudi Modrijani.
 
Navada pa je že, da Noč Modrijanov soustvarijo res številni slovenski glasbeniki, vseh generacij in raznolikih zvrsti. Letos so se tako Modrijanom ob 28-ih narodno-zabavnih ansamblih med drugimi pridružili še Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Rok Ferengja, Nika Zorjan, Marjan Smode, Rok Kompare, Žan Serčič, Elda Viler, Manca Špik, Dejan Vunjak, Vinko Šimek, Alfi Nipič, Oto Pestner, Aleksander Jež, BQL, Vivere, 280 članski zbor Gimnazije Celje - Center, najboljši evrovizijski zbor Carmen manet, harmonikarski orkester Roka Švaba …
Modrijani Magazin Modrijan Rok Švab drugemu otroku nadel neobičajno ime

Za izvedbo Noči Modrijanov je skrbelo petnajst produkcijskih ekip (okrog 130 ljudi). "Noč Modrijanov ima moč, res ima moč. Zame, da spoznavam, kje so meje moje zmogljivosti, za druge, da jih spomni, na kaj smo lahko ponosni kot Slovenke in Slovenci. Menim, da smo velik narod, ki lahko piše velike zgodbe. Najbolj sem ponosen na to, ko se ljudje na Noči Modrijanov počutijo kot Slovenci, napisano z velikimi črkami. Ko nekdo po Noči Modrijanov reče, da je ponosen, da je Slovenec, takrat sem tudi jaz najbolj vesel," je povedal Blaž Švab.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice