Magazin > Film & Glasba & TV
132 ogledov

Verbotnova dobila tožbo proti RTVS

Dejan Bojić Natalija Verboten mediaspeed
Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo Nataliji Verboten Bojič in njenemu soprogu Dejanu Bojiču, ki sta proti RTV Slovenija vložila tožbo na plačilo odškodnine iz naslova kršitve avtorskih pravic.

Verbotnova in njen soprog sta tožbo vložila,  ker naj bi bil koncept oddaje Slovenski pozdrav plod njunega intelektualnega dela, ki sta ga pod drugačnim imenom (Hit Parada) v okviru javnega povabila posredovala RTV Slovenija.


"RTV Slovenija ni v takratnem postopku izbrala nikogar, je pa začela predvajati novo narodnozabavno oddajo Slovenski pozdrav. Višje sodišče je presodilo, da je bil koncept Natalije Verboten Bojič in Dejana Bojiča avtorsko delo, oddaja Slovenski pozdrav pa da vsebuje elemente njunega avtorskega dela. O višini odškodnine se še ni odločalo. RTV Slovenija vsekakor spoštuje sodno odločbo, kljub temu pa jo v kontekstu evropske sodne prakse (ki se ukvarja z avtorsko zaščito formatov oddaj) ocenjuje kot nenavadno,“ sporočajo z RTVS, ki bo odločitev Višjega sodišča izpodbijala na Vrhovnem sodišču.

"RTV Slovenija vztraja na tem, da vse oddaje narodnozabavne tematike tako v Sloveniji (Košnikova gostilna, Pri Jožovcu z Natalijo, Na zdravje ipd.), kot v drugih državah (Avstrija, Nemčija, Švica) temeljijo na enakih sestavnih delih. To so: prešerno vzdušje, židana volja, okolje s tradicionalno scenografijo, poudarjenim lesom, svečami, pribori, prti, publika in plesalci v nošah in civilnih oblačilih, etnološki moment (vse te elemente na primer vsebuje tudi znamenita narodnozabavna oddaja Musikantenstadl). Zadosti konkretizirana kombinacija sestavnih delov je sicer lahko deležna avtorskopravne zaščite, vendar v oddaji Slovenski pozdrav ni bila uporabljena kombinacija, ki sta jo predlagala Natalija Verboten Bojič in Dejan Bojič. Oddaja Slovenski pozdrav je dinamična, sestavni elementi se iz sezone v sezono spreminjajo oziroma dopolnjujejo z namenom ohranjanja privlačnosti med gledalci (ni več etnološkega momenta, ni več tekmovanja mladih ansamblov, dodani pa bili npr. kviz in izzivi med voditeljema), nikakor pa si ni mogoče predstavljati narodnozabavne oddaje brez elementov, kot so prešerno vzdušje, publika, plesalci ali narodna noša in po mnenju RTV Slovenija ne morejo biti deležni avtorskopravne zaščite, saj so tesno povezani z narodnozabavno glasbo nasploh. Prav tako koncept Natalije Verboten Bojič in Dejana Bojiča ne vsebuje nobene originalne sestavine, ki ne bi bila že prej videna v oddajah RTV Slovenija.“

RTVS še poudarja, da bi, v kolikor bi obveljalo stališče Višjega sodišča, to pomenilo, da je že sam koncept narodnozabavne oddaje, informativne oddaje ali resničnostnega šova avtorsko delo. "Tako bi npr. obstajal samo en resničnostni šov, saj takšen šov brez uporabe koncepta snemanja resničnega življenja tekmovalcev ni mogoč. Takšno stališče po mnenju nacionalne medijske hiše ne sme in ne more postati praksa.“

Komentarjev 2
  • izRODEk 22:31 22.april 2016.

    "Kraja intelektualnega dela"... jaz sem presenečen, da zna tole nekaj na levi sploh pisati.. :)

  • malonaokoli 16:50 22.april 2016.

    se vidi da sodniki ne gledajo Slovenske TV...in ker smo v občutljivem času multi kulti je Slovenski pozdrav v zamejstvu doma.