Magazin > Film & Glasba & TV
63 ogledov

Ženske vseh dežel, združite se!

Rdeče zore
1/2
Arhiv organizatorja
Rdeče zore. Festival, ki daje prednost ženskam in drugim marginalnim skupinam.

V prestolnico danes prihaja 13. festival Rdeče zore, ki bo potekal na različnih lokacijah, predvsem pa na Metelkovi. Festival se je skozi leta prelevil iz ženskega v feminističnega, pred nekaj leti pa še v queerovskega, s čimer je razširil svoj domet in zdaj kot mednarodni feministični in queerovski festival nagovarja tudi gejevsko in lezbično skupnost. "Program je pester, od srede do sobote pa bo potekal ves dan. V dopoldanskem in popoldanskem terminu se boste lahko udeležili delavnic, pozno popoldne se bodo odvijala predavanja, diskusije in odprtja razstav, zvečer pa si boste lahko vsak dan ogledali kak film, predstavo ali koncert in se razgibali ob raznolikem DJ programu," je o vsebini festivala, ki se bo sklenil 11. marca s koncertom Damirja Imamovića, povedala Danijela Zajc iz organizatorske ekipe. Poudarila je, da na Rdečih zorah omogočajo odprte prostore za različne obiskovalke in obiskovalce: "V Sloveniji se premiki dogajajo zelo počasi, kar je vidno tudi z aktualno politiko in v javnem življenju. Že če pogledamo debate glede družinskega zakonika, lahko opazimo veliko nestrpnosti. S festivalom želim opozoriti na dejstvo, da se različne marginalne in queerovske skupine po navadi ne gibljejo po vseh prostorih, na Rdečih zorah pa jim omogočamo, da se v vseh prostorih počutijo varne!"


Poigravanje s stereotipi in ironijo
Med več deset različnimi dogodki bo v galeriji Alkatraz na Metelkovi na ogled razstava, obenem pa delovni laboratorij in živi arhiv Bring In Take Out Living Archive, na katerem se bo z risbami predstavila tudi Vesna Bukovec, ki tematizira enega od aspektov sodobnega feminizma ter se poigrava s stereotipi in ironijo. "Na festivalu bom predstavila dve seriji risb. Ena je Kako se uspešno spopasti z neuspehom, druga pa se navezuje na strip Marka Pogačnika iz leta 1969, kjer se golo dekle sprašuje, zakaj je nihče noče." Festival Rdeče zore želi izpostavljati različne ljudi in probleme, diskriminacije, izkoriščanja, ki so jih deležni, in ne nazadnje izobraževati ljudi, da bodo do tovrstnih tem občutljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.