Magazin
20 ogledov

Hočete višjo plačo?

Si želite več denarja v svojih rokah? Žurnal24 main
Pride čas, ko začutite, da delate več, kot ste plačani. Pri prošnji za povišanje plače se mnogi počutimo neugodno in zoprno, a to je pač nujno zlo.

Če sledite strategijam, ki jih bomo navedli, boste še bolj zaupali vase in se tako pogajali z več samozavesti.

Razvijte načrt

Za sestanek se že predhodno dogovorite, nikakor ne morete kar vstopiti v pisarno in vprašati za večjo plačo. Imejte pripravljeno strategijo.

Poznajte svojo vrednost

Preučite vse vidike svojega dela in raziščite svojo vrednost. Primerjajte se z viri v svojem podjetju in zunaj njega.

Bodite realistični

Verjemite, da ima delodajalec že vnaprej začrtane okvire za vaš honorar in da je to vse, kar je pripravljen plačati. Po navadi vam tudi ne bo že v prvem poskusu odobril najvišje možne plače za vaše delovno mesto. Nihče ni nenadomestljiv.

Omenite svoje dosežke

Predstavljajte si, da ste na zaposlitvenem razgovoru. Izpostavite svoje dosežke, ki so pripomogli k uspehu podjetja. Prinesite podporni material, svoj portfelj izdelkov.

 Predstavite nove projekte.© iStockPhoto

 
Prikažite lojalnost
Predstavite nove projekte in naloge, ki ste se jih lotili, novo izobraževanje ali usposabljanje, ki ste se mu priključili. Predstavite povezavo med vašo smerjo razvoja in vizijo podjetja.

Bodite odprti za druge možnosti

Nikoli ne pristopite z ultimatom, bodite raje pripravljeni na kompromis. Če se delodajalec ne strinja o višini vaše plače, razmislite o drugih načinih, ki vam bodo prinesli denar, ki ga potrebujete, na primer o nagrajevanju, bonitetah.

Osredotočite se na prihodnost

Prikažite, kakšni so vaši načrti glede projektov v podjetju.

Razumite dejavnike za položaj delodajalca
O višini plače odloča veliko dejavnikov. Dobro je, da te dejavnike poznate in veste, kako jih jemlje vaš delodajalec ter kaj je zanj bolj in manj pomembno.

Imejte strategijo, a prepustite vodstvo

Ne izustite številke. Naj prvo številko pove vaš šef. Potem si vzemite sekundo za premislek in povejte svoja pričakovanja.

Kaj si zaslužite, in ne, kaj potrebujete

Vašega delodajalca ne zanima, da ste pravkar kupili nov avto in imate zdaj kredit, zaradi česar potrebujete več denarja. Osredotočite se na razloge, zaradi katerih si zaslužite povišanje plače. Kakšen je vaš prispevek k uspehu podjetja?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.